Sub îndrumarea profesorilor de la catedra de sport – Nicolae Joldeș, Simina Neag și Mircea Elecheș, Școala Gimnazială “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost campioana categoriei U12 fete, după o finală extrem de disputată cu Școala Gimnazială Segarcea din județul Dolj. A fost 3-2 pentru clujence!
Pe lângă trofeul de campioane obținut cu echipa, două jucătoare din echipa Școlii Gimnaziale “Iuliu Hațieganu” au primit și premii individuale. Sonia Bumbar a fost desemnată cea mai bună jucătoare a finalei, iar Simona Sigheartău a câștigat titlul de cea mai bună jucătoare a turneului final la categoria U12. De precizat că ambele jucătoare evoluează în prezent pentru Universitatea Olimpia Cluj, echipă care a cucerit în acest sezon al zecelea titlu consecutiv în Liga 1 Feminin.
Nicolae Joldeș, unul dintre profesorii de sport ai Școlii Gimnaziale “Iuliu Hațieganu” a vorbit pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal despre experiența participării la Cupa Tymbark Junior și despre momentul câștigării trofeului cu echipa de fete U12 la ediția 2017-2018.
“Am avut o finală grea cu Segarcea. A fost un meci foarte echilibrat, am reușit să câștigăm în final, dar greu. În rest, unele meciuri au fost ușoare, dar în etapele superioare chiar au fost grele. Pe lângă fetele de la Craiova, îmi aduc aminte că a mai fost o echipă foarte bună, se vedea că jucătoarele sunt pregătite de mai mulți ani pentru a ajunge la acel nivel. Nu erau luate din curtea școlii, erau fete care aveau în spate poate doi, trei ani de pregătire, cu trei, patru antrenamente pe săptămână, cred eu”, a declarat Nicolae Joldeș.
De asemenea, fetele din echipa Școlii Gimnaziale Iuliu Hațieganu aveau experiența participării în competiții. “Noi eram oricum angrenați și în Gimnaziadă. Erau fete care aveau experiență în participarea la competiții. Până în clasa a IV-a, ele au fost la Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS), deci veneau după un ciclu de pregătire”, a precizat Nicolae Joldeș.
Având în vedere că aria de selecție la fete este mult mai restrânsă, profesorul Nicolae Joldeș a vorbit despre cum a ales fetele care au format echipa Școlii Gimnaziale “Iuliu Hațieganu” la ediția 2017-2018 a Cupei Tymbark Junior.
„Întotdeauna noi am organizat prima dată pe clase, se organizează campionat de fete, de băieți pe clase, iar cele care se evidențiază sunt selectate. Nu trebuie să știe să joace fotbal la un nivel la care ajung ele într-un final, ci să vezi că există în primul rând dorința de a juca”, a spus Nicolae Joldeș.
Totodată, Nicolae Joldeș a menționat obstacolele de care se lovește în crearea echipelor de fotbal feminin în cadrul Școlii “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. „La fete e mai dificil, pe de o parte din partea părinților care spun că fotbalul nu e pentru fete, apoi sunt glumele și cuvintele aruncate de băieții mai răutăcioși, care le spun fetelor că sunt mai băiețoase dacă joacă fotbal și de aceea aria de selecție la fete nu este atât de mare, dacă ar fi să comparăm cu băieții. Situația era și mai dificilă în urmă cu opt ani, în 2013, când noi am luat locul 3 la Slobozia, la ONSS, cu cele mici. Ulterior, ele au crescut, au ajuns clasa a VII-a și încet-încet s-a creat un nucleu. S-au obișnuit cu ideea că fotbalul este și pentru fete” – Nicolae Joldeș.
Pentru că toate meciurile se jucau pe terenuri apropiate, Nicolae Joldeș profita de fiecare ocazie pentru a face analiza adversarilor la fața locului. “Toate meciurile se jucau pe două terenuri și sigur că urmărești împreună cu fetele să vezi grupa cealaltă. Și am încercat la fața locului să le explic: Uitați ce joacă ele, ce trebuie să jucăm noi, cum trebuie să le contracarăm și care este șansa noastră dacă facem asta. Dacă nu facem asta, nu o să avem șanse cu ele. Nu intrăm în jocul lor, punem mingea jos, mergem pe combinații pentru că suntem mai tehnice decât ele. Ele sunt pe muncă, pe fizic, noi suntem pe tehnic. Nu pot să mă iau la luptă, să arunc mingea aiurea când știu că sunt mai puternice și nu am șanse să mă lupt cu ele” – Nicolae Joldeș.
Nicolae Joldeș a făcut o comparație între implicarea fetelor și cea a băieților pe terenul de fotbal. Chiar dacă, în general, băieții se remarcă prin condiția fizică și prin faptul că încep să practice fotbalul de la vârste fragede, fetele sunt tot timpul ambițioase și dornice să învețe.
„Eu le spun fetelor: Nu trebuie să alergi după o minge irosită, o minge care iese afară, tu alergi și îți consumi energia. Sunt foarte bătăioase, ambițioase, decise, pun piciorul, sunt foarte determinate. Nu poți să le spui: Bun, haide, alergăm, aruncăm mingea și vedem ce iese. Nu, nu merge așa. Pui mingea jos și mergi pe combinații și facem ceea ce pregătim la antrenamente.
Băieții merg de mici la fotbal, spre deosebire de fete. Ei lovesc altfel mingea și totodată este o diferență mare din punct de vedere fizic. Fetele sunt ambițioase și dornice să învețe, noi facem la școală meciuri contra băieților de categorie de vârstă mai mică poate cu un an, doi decât ele. Băieții chiar te solicită, dar ele se descurcau chiar și dacă era diferența aceea de un an sau doi. Jucam cu copii de clasa a III-a, a IV-a, iar fetele erau a VI-a. Și ele au o gândire fotbalistică și știu ce înseamnă pasă, combinație, știu ce înseamnă demarcaj pe faza de atac sau de apărare, deci au noțiunile. Dacă le spui lung de linie, minge în cross, ele știu ce au de făcut. Drept dovadă că unele fete au ajuns să joace fotbal la nivel de Liga 1” – Nicoale Joldeș.
Profesorul Nicolae Joldeș așteaptă cu nerăbdare organizarea unei noi ediții a Cupei Tymbark Junior, competiție pe care o vede precum o sărbătoare a fotbalului.
„Cupa Tymbark Junior reprezintă o ușă deschisă spre performanță. Organizarea acestei competiții este una fantastică. Este precum o sărbătoare a fotbalului. Sincer, mi-aș dori să fie competiții de acest gen nu doar la nivel national, ci și pe zone, pe regiuni.
Noi ne dorim să participăm din nou când va fi posibilă organizarea competiției. Din cauza pauzei foarte lungi datorate pandemiei de Covid-19, și copiii se mișcă altfel, au pus câteva kilograme pe ei. Ne trebuie timp să revenim la cum am fost înainte”, a menționat Nicolae Joldeș.
Succesul Școlii Gimnaziale “Iuliu Hațieganu” cu echipa de fete la Cupa Tymbark Junior a venit la a treia participare în competiție. La prima ediție, în anul 2015, școala din Cluj-Napoca s-a clasat pe locul al doilea cu echipa de fete U12 și pe locul al treilea cu echipa de fete U10.
La ediția următoare (2016-2017), clujencele au încheiat grupa de la turneul final desfășurat la Timișoara pe ultimul loc, având trei înfrângeri în tot atâtea meciuri. „Eu consider că la Timișoara am avut o echipă mai bună decât cea cu care am câștigat în 2018, dar am terminat pe ultimul loc, așa a fost să fie. Atunci a fost o dezamăgire pentru cât s-a muncit! Se întâmplă, acesta este sportul!”, a spus Nicolae Joldeș.
După eșecul din 2017, Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu s-a întors la Cluj cu trofeul obținut de echipa U12 de fete în finala turneului de la Buftea. În echipa campioană s-au aflat și jucătoare care au participat la ediția anterioară, cum ar fi Sonia Bumbar. Actuala jucătoare a Olimpiei Cluj a povestit într-un interviu pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal cum a trăit cele două experiențe la Cupa Tymbark Junior – eșecul din 2017 și succesul din 2018.
La ultima ediție a Cupei Tymbark Junior (2018-2019), Școala Iuliu Hațieganu s-a clasat pe locul 6, după ce a pierdut disputa cu Școala Nr.280 din București, Sector 5.
Succesul Școlii “Iuliu Hațieganu” la competițiile școlare de fotbal se datorează și parteneriatului cu clubul de fotbal feminin Universitatea Olimpia Cluj. Prin acest parteneriat, fetele din alte zone alte țării care practică fotbal la U Olimpia Cluj sunt înscrise la Școala “Iuliu Hațieganu”.
“Ne-a ajutat foarte mult că avem o colaborare extraordinară cu clubul Universitatea Olimpia Cluj. Când lucrurile merg bine, rezultatele apar! Nu întâmplător am reușit apoi și la clasele a VII-a și a VIII-a să luăm trei ani la rând campionatul national la fotbal fete, tot pe această filieră – școala noastră + Olimpia. Este un parteneriat frumos nu doar pe latura sportivă, ci și educativă. Fetele au obținut rezultate bune și la evaluarea națională. Părinții se gândesc că, pe lângă o carieră în fotbal, trebuie să ai în spate și o educație solidă ca să reușești în viață” – Nicolae Joldeș.
Elevele Școlii „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca care au fost sau sunt legitimate la clubul „U” Olimpia Cluj: BĂLĂCEANU Ioana-Maria-Nicoleta, BORODI Adina-Cristina, BOTOJEL Cristina-Daniela, BUMBAR Sonia-Maria, CIONTOS Ioana-Edvina, IANCU Florentina, MIREA Roxana-Elena, MUNTEANU Daria-Petronela, PÎNZARIU Andreea-Teodora, RĂILEANU Daria, SIGHEARTĂU Ioana-Simona, SMEU Alexandra-Lavinia, SZEKELY Kincsö, TIȚU Gabriela-Maria, TRIFA Patricia-Elena.