După Sălaj și Bihor, ne oprim în Alba, județ în care se află 26 de cluburi cu activitate exclusivă de copii și juniori. Dacă altădată am fi vorbit despre meciuri, rezultate sau învingători, astăzi, în lipsa competițiilor la nivel juvenil, nu putem decât să ne bucurăm că micii fotbaliști își pot desfășura antrenamentele constant.
Cristi Petropulos, președintele Asociației Județene de Fotbal Alba, vorbește despre aceeași nerăbdare pe care o avem cu toții în ceea ce privește competițiile pentru copii și juniori. Totodată, Petropulos a asigurat că în județul Alba cluburile au respectat cu strictețe măsurile impuse de pandemie.
“Cluburile din județul Alba au respectat condițiile de igienă, de control, distanțare, nu au intrat în vestiare, jucătorii au venit schimbați de acasă. Au respectat toate condițiile impuse de pandemie și în continuare ei își desfășoară antrenamentele. Copiii sunt nerăbdători să înceapă competițiile. Sunt întrebat aproape zilnic când încep competițiile”, a declarat Cristi Petropulos, președintele AJF Alba, pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal.
GT Sport Alba Iulia este un club cu o istorie scurtă, dar cu aspirații mărețe. A luat naștere în martie 2019, la inițiativa a două nume importante din fotbalul românesc: Cornel Țălnar și Gicu Grozav, cel din urmă fiind nepotul fostului antrenor de la echipe precum Dinamo, FC Universitatea Cluj sau FC Brașov.
GT Sport Alba Iulia, școala de fotbal Grozav-Țălnar, este administrată de George Țălnar, fiul lui Cornel Țălnar. Secretar general și antrenor în cadrul clubului, George Țălnar a făcut o radiografie a ultimului an, un an marcat de pandemia de Covid-19.
“A fost o perioadă grea, ca pentru toată lumea, cu toate măsurile acestea de prevenție, dar a trebuit să ne conformăm. Un lucru pozitiv pentru noi este că avem propria noastră bază sportivă și ne-a fost mult mai ușor din punctul acesta de vedere, pentru că am făcut noi regulile. Efectiv am respectat cu strictețe ceea ce ni s-a impus.
Am făcut un circuit, un traseu de circulație în interiorul bazei, pe o parte se intră, pe alta se iese, am redus numărul de copii la zece pentru o anumită perioadă de timp, pentru că avem 120 de copii și a trebuit să îi împărțim în grupe de câte zece ca să putem face antrenamentele în condiții normale, am făcut tabele și am luat temperatura copiilor la fiecare antrenament. Bineînțeles că folosim dezinfectant înainte și după antrenament pentru fiecare copilaș. În pauzele de 20 de minute, dezinfectăm mingile și toate materialele de antrenament pe care le folosim – conuri, copete, gărdulețe”.
Posesor al Licenței UEFA B, George Țălnar a scos în evidență efortul depus de antrenorii din cadrul clubului pentru a le asigura copiilor condiții optime de pregătire pe timp de pandemie. În mod normal, buna organizare se reflectă în rezultatele obținute de copii, însă în prezent satisfacția clubului este că nu s-a confruntat cu niciun caz de infectare cu virusul SARS-CoV 2.
“Nu a fost ușor, pentru că suntem încă un club mic care tocmai ce ne-am deschis porțile. Munca antrenorilor a fost dublă. Timpul petrecut la teren a fost aproape de trei ori mai mare decât în mod normal, dar cu înțelegere din partea lor și implicare din partea noastră, a conducătorilor, am reușit să o scoatem la capăt până acum și să nu întâmpinăm niciun caz de îmbolnăvire în cadrul clubului, din luna mai a anului trecut până acum”, a precizat George Țălnar.
În cadrul clubului GT Sport Alba Iulia sunt înscriși în prezent 120 de copii, împărțiti în cinci grupe, în funcție de vârstă. Cea mai mică grupă este formată din copii născuți în anul 2015, iar cea mai mare din copii născuți în anul 2009.
Dornici să simtă din nou gustul victoriilor și să câștige trofee, copiii de la GT Sport Alba Iulia se pregătesc intens pentru revenirea în competiții. “Facem 18 ore de antrenamente pe săptămână la cinci grupe de copii, aceștia fiind împărțiți în câte 8-10 la fiecare grupă. Și mai facem câte un joc amical între grupele noastre apropiate ca vârstă”.
GT Sport Alba Iulia își propune în primul rând să îi atragă pe copiii din Cetatea Marii Uniri să facă mișcare, să se dezvolte sănătos și armonios. Nevoit să își încheie cariera de fotbalist la doar 24 de ani din cauza unei accidentări, George Țălnar a făcut o comparație între copiii din prezent și cei din generația sa.
“Din păcate, în prezent copiii au alte aspirații, foarte greu reușim să îi cooptăm. Perioada aceasta ne-a pus și ea piedici, deoarece copiii au fost nevoiți să stea mult în casă, s-au atașat din nou de gadgeturi și device-uri care nu le fac bine în niciun fel.
Eu fac parte din generația 80 și am avut o copilărie în care am avut jocul de stradă care ne-a dezvoltat mobilitatea și motricitatea foarte mult. Ei nu mai au aceste jocuri, munca antrenorilor e foarte grea, dar totuși văd și la noi la club, 30-40% dintre copii sunt chiar pasionați și vin cu tot dragul la antrenamente. Ceilalți trebuie un pic împinși de la spate. Eu sunt adeptul și le cer și părinților să nu îi forțeze, dar să îi aducă să facă un sport în aer liber, să facă mișcare pentru că îi va ajuta foarte, foarte mult pentru tot restul vieții. Din păcate, e tot mai complicat”.
Relația dintre antrenorii de la GT Sport Alba Iulia și părinți este bazată pe respect și încredere, astfel că participarea copiilor la antrenamente a fost una constantă, chiar dacă traversăm perioade dificile, pline de incertitudini. “Din punctul nostru de vedere, ca și club avem o relație foarte bună cu părinții. Știu că principala problemă a antrenorului în ziua de astăzi la copii și juniori nu este jucătorul, ci părintele. Noi am pus piciorul în prag, am discutat cu părinții referitor la aceste aspecte, iar acum pe perioada pandemiei le-am expus niște idei pe care eu personal și noi ca și club le avem.
Le-am explicat că sportul înseamnă sănătate, că practicarea sportului în aer liber întărește imunitatea, iar ei au înțeles și au fost foarte deschiși. În proporție de 80-85% din totalul de 120 de copii au venit și au participat la antrenamente. A fost și iarnă, dar fost o iarnă blândă. Anul trecut pe vremea aceasta închiriam săli de sport. Acum în sălile de sport nu am avut voie, am făcut numai afară, dar ne-a ajutat și timpul. Chiar am beneficiat de participare din partea copiilor”.
GT Sport Alba Iulia își desfășoară activitatea la baza sportivă “Winner’s Club Țălnar”, care dispune de condiții de calitate pentru pregătirea și dezvoltarea micilor fotbaliști. “Eu mă consider norocos că avem propria bază sportivă și avem unde să ne antrenăm și să ne pregătim. Avem un teren sintetic de 60×40, două terenuri de tenis de câmp, unul dintre ele l-am transformat în teren de minifotbal de 40×20 și mai avem și un teren de nisip. Avem piscină, facem și activități extrafotbalistice cu copiii în cadrul pregătirii“, a precizat George Țălnar.