După ce am prezentat situația cluburilor din Călărași, ne îndreptăm atenția asupra județului Bistrița-Năsăud, unde există opt cluburi cu activitate exclusivă de copii și juniori, printre care ACS Transilvania Bistrița și Școala de Fotbal Constantin Sava.
Înființat în anul 2014, ACS Transilvania Bistrița este un club care promovează educația prin sport, principalul obiectiv fiind lansarea cât mai multor jucători în fotbalul național și internațional. În cadrul clubului sunt legitimați 136 de copii, aceștia fiind împărțiți în opt grupe. De asemenea, există și o grupă aflată în formare din care fac parte 28 de copii. Cei mai mici copii care învață ABC-ul fotbalului la ACS Transilvania Bistrița au între 5 și 6 ani, în timp ce grupa cea mai mare se încadrează la categoria de vârstă U15.
La cârma clubului se află președintele Horațiu Pârțiu, fost jucător în Liga 1 la Gloria Bistrița și în Liga 2 la CFR Cluj. Deținător al Licenței UEFA A, Horațiu Pârțiu (43 de ani) este în același timp și antrenor în cadrul ACS Transilvania Bistrița. Anterior, el a pregătit timp de 11 ani juniorii U19 ai Gloriei Bistrița, dar și echipa a doua a clubului. De asemenea, a mai fost antrenor la Voința Livezile, o echipă de Liga 3.
Într-un interviu pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal, tehnicianul a povestit cum a decurs actvitatea fotbalistică în ultimul an la ACS Transilvania Bistrița.
„La începutul pandemiei am oprit antrenamentele, chiar se împlinește un an în această perioadă. În primele două săptămâni doar am discutat cu jucătorii, crezând că se va relua activitatea, pentru că noi aveam programate inclusiv 6 turnee internaționale. Toate ni s-au blocat, plus campionatele Federației Române de Fotbal, unde trebuia să participăm la toate etapele zonale.
Fiind în această situație, ne-am reorientat și am lucrat ca la școala online, pe Zoom. Grupele mari au lucrat cu preparatorul fizic. Apoi, am făcut programe de antrenament, iar ei trebuiau să ne trimită video cu ce lucrează, dar nu se compară. Nu se pot corecta anumite exerciții, mai ales în sport, dacă nu faci practică e foarte greu”, a declarat Horațiu Pârțiu.
Chiar dacă își pot desfășura constant antrenamentele, copiii de la ACS Transilvania Bistrița simt lipsa competițiilor, le este dor să se bucure la victorii și să lupte din nou pentru trofee. Cea mai recentă performanță a clubului a fost în anul 2019, când ACS Transilvania a obținut locul 3 la turneul Gheorghe Ene, clasându-se astfel înaintea unor echipe precum FCSB, Academia Gheorghe Hagi sau Universitatea Craiova.
„A fost foarte greu în ultima perioadă, dar din punct de vedere al pregătirii ne-am descurcat foarte bine. Am făcut doar antrenamente și am mai făcut și mici jocuri amicale între grupele clubului și echipe locale. Am avut câteva deplasări și în afara județului. N-am avut deloc competiții, turnee, iar grupele mari au pierdut foarte mult. În acest moment, ne desfășurăm activitatea normal cu toate grupele, doar că ne lipsesc compeția și jocurile de verificare”, a mai spus Horațiu Pârțiu.
ACS Transilvania Bistrița pune accent pe promovarea tinerelor talente, astfel că și-a propus formarea unei echipe de seniori care în viitor să aibă în componență jucători formați în cadrul clubului. „Văzând care este politica cluburilor din țară în momentul de față, ideea de promovare a jucătorilor, ne-am propus în acest an înființarea unei echipe de seniori care va activa în primă fază la nivel județean, iar apoi treptat vrem să urcăm spre ligile superioare. Scopul este de a forma jucătorii în cadrul clubului și de a-i promova. E altceva atunci când îi formezi acasă, într-un mediu prielnic pentru a fi promovați. Noi mai avem în cadrul clubului doi antrenori cu Licența UEFA A, doi antrenori cu Licența UEFA C, un preparator fizic care are la rândul său Licența UEFA C, plus încă doi profesori pe care îi voi îndruma să își ia licențele”, a precizat președintele clubului ACS Transilvania Bistrița.
Reprezentanții clubului ACS Transilvania Bistrița au profitat de pauza cauzată de pandemie și au adus îmbunătățiri bazei sportive pentru a pune la dispoziția copiilor toate condițiile de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. „Am reușit să construim 4 terenuri. Toate sunt de suprafață sintetică, nu este gazon natural pentru că în zona noastră de munte este extraordinar de greu de întreținut. Sper ca în două, trei luni baza să fie funcțională integral”, a spus Horațiu Pârțiu.
În plus, Horațiu Pârțiu a menționat că relația dintre antrenori și părinții copiilor este una excelentă, bazată pe încredere și respect. „Marele avantaj la clubul nostru este că toată activitatea este finanțată. Copiii nu plătesc absolut nimic și atunci putem să impunem și noi anumite protocoale și regulamente. Văzând că există transparență, automat am avut deschidere totală din partea părinților”, a explicat președintele de la ACS Transilvania Bistrița.
Cu o experiență de 30 de ani la nivel de copii și juniori la Gloria Bistrița, plus alți patru ani petrecuți la ACS Transilvania Bistrița, Constantin Sava a pus în august 2018 bazele propriei școli de fotbal care îi poartă numele. În prezent, la Școala de Fotbal Constantin Sava sunt înscriși aproximativ 70 de copii, aceștia fiind împărțiți în cinci grupe în funcție de vârstă (două grupe de copii născuți în 2012, câte o grupă pentru copiii născuți în 2013 și 2014, plus o grupă în formare cu copii născuți în anii 2015-2016).
Constantin Sava, antrenorul care l-a format pe Lucian Sănmărtean, este ajutat la școala sa de fotbal chiar de doi foști elevi. Este vorba despre Sergiu Costin, campion al României cu Oțelul Galați în sezonul 2010/2011, și Florin Măjer, fost jucător la Voința Livezile, Voința Sibiu și SC Bacău.
Pentru Constantin Sava cel mai important este să atragă cât mai mulți copii spre fotbal. „N-am refuzat niciun copil care a vrut să vină să facă sport, să facă mișcare. Nu am făcut selecție, nu am făcut diferențe între copii. Toți care au vrut să vină, să se bucure de fotbal, toți au fost primiți cu drag”, a spus Constantin Sava, într-un interviu pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal.
Ultima dată când au participat la un turneu, înainte de instituirea carantinei pe teritoriul țării noastre, copiii de la Școala de Fotbal Constantin Sava au ieși învingători. „Anul trecut, în martie 2020, am participat la un turneu la Reghin, cu cea mai mare grupă de copii, născuți în 2012. Am câștigat turneul acolo și apoi am intrat în carantină. Când am ieșit din carantină, am început cu câte 3 copii. Ne-am organizat foarte, bine, am respectat toate regulile, avem la stadion dezinfectante, termometru, tot ce este nevoie pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță”, a povestit Constantin Sava.
„Eu cred că ne-am descurcat bine și a fost important că părinții și copiii au avut încredere și au venit la pregătire, nu s-au speriat. Noi la club nu am avut nicio problemă, de la antrenamente cu 3 copiii am trecut la 6 copii, apoi cu 10 copii. În iarnă am vrut să intrăm în sală, chiar am avut niște discuții cu părinții, iar ei au venit cu propunerea să rămânem afară deoarece copiii stau tot timpul în casă. Și am făcut toată iarna afară”, a precizat Constantin Sava.
Constantin Sava este întrebat tot mai des de către micii jucători când încep competițiile, însă singura lor bucurie în acest moment este că pot fi împreună la antrenamente. Copiii de 8-9 ani merg la antrenamente de trei ori pe săptămână, iar grupele mai mici au activitate de două ori pe săptămână.
„Am închiriat un teren sintetic la dimensiuni de teren de handbal, 40×20, având în vedere că ei sunt destul de mici. Iar de anul acesta, pentru că cei de 9 ani intră într-o formă competițională de 7+1, până acum au jucat 4+1, închiriem de trei ori pe săptămână terenul sintetic de la baza sportivă a Gloriei Bistrița”, a spus Constantin Sava.
„Avem fix un an de zile de când nu am mai participat la nicio competiție și este foarte greu pentru copii. Să vină numai la antrenamente, devine o rutină la un moment dat. Toți întreabă: Nu jucăm? Vor și ei să mai joace cu alți copii”, a precizat Sava.