Sportul-rege, așa cum este numit fotbalul are în spate o istorie de 2000 de ani, timp în care acesta și-a câștigat titulatura prin construirea unor comunități de fani și a unei întregi industrii care are la bază dezvoltarea, educația și integrarea socială. La început, fotbalul a fost jucat în China, țara care a fost recunoscută de FIFA drept țara de origine a fotbalului, unde competițiile aveau loc cu ocazia zilei de naștere a împăratului și antrenamentelor erau parte din pregătirea militară. Cu timpul, acesta a început să fie practicat la nivel global și a devenit un liant între sportivi, suporteri, organizații, echipe și staff.
Ca o caracteristică principală, fotbalul este un sport de echipă care îți oferă ocazia să faci parte dintr-un colectiv în care să îți definești identitatea și să îți dezvolți abilități fizice, sociale, mentale și mai important de atât, un spirit critic. Abilitățile sociale pe care le poți deprinde prin intermediul fotbalului sunt : responsabilitate, respect, comunicare, leadership, autonomie și abilități de lucru în echipă. De asemenea, cele mentale sunt : inteligență, creativitate, stimă de sine, autocrontrol, determinare, angajament și încredere.
Din punct de vedere al sănătății există numeroase beneficii care merită menționate: creşte capacitatea aerobă şi sănătatea cardiovasculară, îmbunătăţeşte tonusul muscular, construieşte forţa, flexibilitatea, rezistenţa și nu în ultimul rând, creşte puterea musculară şi osoasă.
Plecând de la studii de specialitate, fotbalul s-a dovedit a fi un pilon al unei echilibrate conduite de viață, aducând disciplină și organizare în viața de zi cu zi. Marii fotbaliști au evoluat de la dorința de autodepășire, care împletită cu multă muncă și perseverență, avea să contureze aspectul succesului. Un pas important în parcursul acestor sportivi l-a avut fotbalul de tip grassroots, care este cel mai mare incubator pentru inițierea și creșterea tinerilor jucători, asigurând un traseu sigur către fotbalului de elită.
Așadar, fotbalul adăpostește povestea fiecărui sportiv, munca depusă, sacrificiul suprem pentru îndeplinirea obiectivelor și o strategie bine pusă la punct, care toate însumate înfățisează un joc al tiparelor comportamentale modelate într-o singură structură.