Președintele clubului CSC Sânmartin, Alexa Krenek, a declarat, într-un interviu pentru FRF, că această competiție „deschide oportunități nebănuite pentru copiii din mediul rural”, oferind și câteva exemple în acest sens.
Pentru Sânmartin, prezența pe podium la Cupa Satelor a reprezentat o performanță extraordinară, mai ales că ocupanta locului al treilea s-a decis la loviturile de departajare (2-1, după 2-2 la finalul timpului regulamentar). Evoluțiile jucătorilor bihoreni nu au rămas neobservate, iar solicitările venite la clubul CSC Sânmartin stau mărturie.
Atacantul Maghiar Florin s-a aflat în probe timp de șase luni la Academia „Gheorghe Hagi”, în timp ce un alt jucător este dorit în prezent de mai multe cluburi. „Este vorba despre Haica Marius, care joacă pe postul de mijlocaș. La Cupa Satelor, el a fost desemnat cel mai tehnic jucător. Tot la această competiție s-a remarcat și Daniel Moldovan, care a primit titlul de cel mai bun portar al turneului. El se află în continuare la clubul nostru”.
Președintele Alexa Krenek a menționat faptul că din componența echipei care a obținut locul 3 la Cupa Satelor au făcut parte și jucători de la alte cluburi. Amintim că pentru Cupa Satelor sunt eligibili copiii U13 care au domiciliul în localitatea care se înscrie în competiție, indiferent de clubul de care aparțin.
„Am avut câțiva jucători de la LPS (Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”). Ei au jucat pentru echipa Sânmartin la Cupa Satelor, dar au rămas legitimați la liceul sportiv. Au fost eligibili pentru competiție deoarece erau din comuna noastră.
Acea echipă cu care am participat la Cupa Satelor a fost formată din copii născuți în 2006 și în 2007. Apoi, copiii au mers fiecare la grupele lor. Au continuat activitatea separat, nu ca o echipă”.
În prezent, la CSC Sânmartin sunt legitimați aproximativ 100 de copii. În total, în cadrul clubului se regăsesc 4 grupe de copii, cea mai mare fiind U19, juniori A1. CSC Sânmartin are și o echipă mare, care evoluează în Liga 3. Alexa Krenek spune cu mândrie că această echipă este formată numai din jucători bihoreni, iar zece dintre ei sunt chiar din comuna Sânmartin.
„În mediul rural, oamenii sunt împărțiți în ceea ce privește practicarea fotbalului. Sunt unii cărora nu le place fotbalul și nici nu sunt interesați, dar sunt persoane care iubesc acest sport și vin cu copiii la antrenamente. În urma acelei performanțe, ne propusesem să facem mai multe activități cu copiii, dar pandemia de coronavirus ne-a dat planurile peste cap. Pentru ca au terminat pe locul 3 la Cupa Satelor, copiii au fost pe Arena Națională, la meciul România – Spania (n.r. din preliminariile EURO 2020). Voiam să îi duc pe copii la mai multe meciuri, aș fi vrut să mergem la Cluj, la meciurile CFR-ului din Europa League, dar situația actuală nu ne permite acest lucru”, a precizat președintele de la CSC Sânmartin.
Locul al treilea obținut la prima ediție a Cupei Satelor le-a dat încredere celor de la Sânmartin și au convingerea că pe viitor pot obține trofeul. Mai mult, președintele Alexa Krenek recomandă tuturor echipelor din mediul rural să participe la competiție.
„Îmi pare rău că anul acesta nu s-a mai putut organiza, aveam obiective și mai mari. E o situație dificilă pentru toată lumea, nu doar pentru lumea sportului.
Cu siguranță vom participa și la edițiile viitoare ale Cupei Satelor. Abia așteptăm momentul în care competiția se va putea organiza din nou. Eu recomand cu mare caldură echipelor din mediul rural să se înscrie la Cupa Satelor. O competiție de genul acesta deschide oportunități nebănuite pentru copiii din mediul rural. La astfel de turnee au fost descoperiți foarte mulți fotbaliști în trecut”, consideră Alexa Krenek.
Pentru CSC Sânmartin, obiectivul principal pe termen lung este să atragă cât mai mulți copii spre fotbal și să contribuie la dezvoltarea și instruirea lor. „Din luna august am reluat pregătirile cu copiii, cu declarație pe propria răspundere de la părinți. Noi facem tot ce ne stă în putință pentru a ne desfășura activitatea în condiții normale. Pe termen lung, ne-a propus să creștem cât mai mulți copii și măcar câțiva să facă pasul spre echipa mare sau chiar să ajungă și mai sus”.
Cupa Satelor este o competiție națională dedicată copiilor U13 din mediul rural, organizată de Federația Română de Fotbal cu sprijinul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România. La prima ediție a Cupei Satelor (2018/2019) au fost înscriși peste 15.000 de copii.