La patru ani distanță de primul turneu final Liga Elitelor U19, am analizat componența tuturor celor patru loturi semifinaliste. Am adăugat jucători din Liga 1 de azi care au evoluat în acea ediție inaugurală Liga Elitelor, deși nu au ajuns atunci în semifinalele competiției. Iată reperele primului episod din analiza noastră:
Prima parte a analizei poate fi studiată în integralitate aici.
Analiza acoperă în acest episod 69 de jucători ai Ligii Elitelor 2015/16 care azi au vârste de 21-22 de ani, adică:
Realizând clasamentul la vârf al cotelor de piață actuale potrivit transfermarkt.de, care evidențiază 9 fotbaliști, putem observa trei tendințe importante:
În mod previzibil, un top al celor mai mari creșteri de cotă de piață ne oferă aceiași jucători precum topul celor mai mari cote de piață actuale.
Astfel, merită evidențiați ceilalți jucători a căror cotă de piață a avut o creștere peste 459.000 euro, creșterea medie pentru totalul de 69 de fobaliști:
Evoluția cotelor de piață pentru totalul de 69 de jucători ce fac subiectul analizei din acest episod evidențiază:
În medie, un jucător de 17-18 ani din Liga Elitelor 2015/16 avea o cotă de piață de 62.000 euro (mai 2016). Iar aceasta a ajuns, în medie, la 521.000 euro (martie 2020), o creștere de 459.000 euro a cotei de piață per jucător în medie.
Practic, cluburile care au păstrat acești jucători de 17-18 ani și i-au crescut, alături de cluburile care i-au achiziționat între timp pe sume relativ mici, mizând astfel pe talentele autohtone, au un potențial plus financiar în bugetele cluburilor de câteva zeci de milioane de euro.
Iată doar o parte din factorii care au contribuit la creșterea acestor cote, procesul de desăvârșire fotbalistică fiind, evident, unul mult mai complex:
Impactul Ligii Elitelor asupra acestor ascensiuni este incontestabil. Este suficient să ne gândim la doar câteva exemple din rândul acestor 69 de jucători, a căror evoluție a început după meciuri oficiale disputate în Liga Elitelor 2015/16:
În același timp, pentru o altă categorie de jucători, precum Mihai Neicuțescu, Ricardo Grigore, Andreas Mihaiu (Dinamo) sau Virgil Ghiță și Andrei Ciobanu (Viitorul), prestațiile din Liga Elitelor au însemnat etapa care i-a ajutat să evolueze și să reprezinte azi echipele de seniori ale cluburilor la care activau și în 2016.
Fost jucător cu sute de meciuri în Liga 1 și campion al României, VASILE MĂNĂILĂ (FC Viitorul) este antrenorul care a cucerit primul titlu de campion al Ligii Elitelor U19, în 2016. Tehnicianul face radiografia efectelor pe care le-a produs Liga Elitelor și e ferm: “Un câștig enorm, dacă ar fi apărut acest concept mai devreme, am fi avut cu siguranță mai mulți jucători români la nivel înalt”.
Inițiatorul Școlii de Fotbal Ardealul Cluj este ALEXANDRU MOLDOVAN, care din 2004 a pornit acest proiect iar în prima ediție Liga Elitelor 2015/16 a reușit să facă din Ardealul singurul club cu activitate exclusivă de copii și juniori în semifinale la ambele categorii de vârstă, U17 și U19.
Acesta explică secretul succesului: “Talentul copiilor, calitatea antrenorilor specializați și condițiile de pregătire! Încă din 2008-2009 investisem peste 500.000 de euro în baza sportivă: terenuri de dimensiuni mari, cu gazon natural și artificial, cu tribune, cu vestiare, cu nocturnă. Indiferent de oră sau de vreme, pregătirea nu era afectată!”.
Conceptul Liga Elitelor a fost susținut dintotdeauna de Aexandru Moldovan: “Am crezut în această idee pentru că nu ne interesează victoriile cu 15-0, filozofia noastră este formarea de individualități. Doar competiția tare crește valoarea. Iar Liga Elitelor a demonstrat asta”.
Cordea (Hermannstadt), Drăghici (Gaz Metan) și Andronic (CFR Cluj) sunt doar câțiva din jucătorii Ardealului în Liga Elitelor 2015/16 care azi joacă în Liga 1. “Fără discuții, dacă acest format competițional exista mai devreme, multe din talentele de la Ardealul ar fi ajuns mai sus! Sunt mulți factori în joc, firește, dar competiția contează enorm. În plus, Liga Elitelor a venit cu o vizibilitate care ne ajută direct. Când joci împotriva juniorilor de la cluburi de Liga 1 și îi mai și învingi, e evident că produsele școlii tale au altă căutare“, conchide Moldovan.