Echipa din Cumpăna a avut ocazia să vadă din calitate de gazdă cât de mare poate fi impactul unei competiții precum Cupa Satelor în comunitate. Constănțenii merg încrezători la Sibiu, unde speră să se apropie de rezultatul precedent: locul al doilea în faza finală.
Chiar dacă nu vor avea alături galeria de sute de oameni care i-au susținut pe teren propriu în faza finală de la ediția precedentă din Cupa Satelor, cei din Cumpăna speră se întoarcă de la Gura Râului, unde va avea loc faza finală între 20 și 22 mai, cu vești bune.
Prima ediție și performanța reușită au fost rampă de lansare pentru jucătorii comunei, spune Ion Răuță, reprezentantul clubului Victoria Cumpăna, de la care provin majoritatea fotbaliștilor din lot. Doi dintre ei au ajuns chiar la Farul, însă toți au reușit să-și mențină parcursul către fotbalul de performanță.
Tot el a povestit într-un interviu pentru FRF.ro cum arată impactul competiției, mai ales în comunitățile izolate, care nu au posibilitatea de înscrie echipele în campionatele de juniori.
De la ce cluburi provin jucătorii cu care Cumpăna a ajuns în finală?
Avem o echipă, CS Victoria Cumpăna, avem în jur de 5 ani de când ne-am înființat, și avem grup de juniori de la 5 ani până la 16 ani. În primul rând, noi atragem copii spre sport, apoi dintre copiii buni alegem și grupe pe care le înscriem în campionat. La ora actuală avem 6 grupe, iar la vară mai deschidem o grupă de copii. Cei care au participat la Cupa Satelor sunt de la 3 cluburi: majoritatea de la Cumpăna, doi jucători de la Farul și unul de la As Kinder Constanța. Dar practic și aceștia sunt tot jucători de-ai noștri, care au avut rezultate bune și au fost transferați. De când avem clubul, vreo cinci jucători au ajuns la la Academia Farul.
Care e impactul în comunitate, în Cumpăna, al acestei competiții? Cum văd oamenii că echipa e la a doua calificare în faza finală?
Noi am organizat finala acum trei ani și a avut un impact foarte mare. Cel puțin la finală, au fost în jur de 500 de spectatori, tribunele erau aproape pline. Acum la fel, la Buzău cred că am avut 15-20 de părinți, dacă nu mai mult, care au venit alături de echipă. Impactul e destul de mare, mai ales la secția de fotbal, unde noi avem în jur de 140-150 de jucători legitimați. Clubul îl avem format din șase secții, aproape jumătate dintre sportivii legitimați sunt numai la fotbal. Noi avem și condiții foarte bune, avem un teren nou preluat în 2019 prin CNI, cu tribune, vestiare, nocturnă.
Cum credeți că ajută Cupa Satelor la dezvoltarea fotbalului grassroots?
Din discuțiile pe care le-am avut, am aflat că e o emulație fantastică la comunele care sunt mai izolate. Comunitățile de acolo își doresc să participe, pentru că n-au posibilitatea sau n-au fonduri să se înscrie cu echipele în campionatele județene și atunci, mai ales pentru copii la vârsta asta e o emulație și cu cât ai baza de selecție mai mare, cu atât pot să apară mai mulți copii talentați, care n-au șanse să fie pregătiți la cluburi. Chiar și noi suntem interesați când avem aceste meciuri cu echipele unor comune care nu sunt înscrise în campionat, să putem urmări copii talentați care pot fi cooptați, fie la noi, fie la alte echipe care le pot oferi condiții mai bune, cazare, masă, școală.
Cu ce gânduri mergeți la faza finală de la Sibiu, având în vedere și că ați avut rezultate foarte bune la prima ediție?
Cu speranță. Mai ales la copii, la acest nivel de vârstă, lucrurile sunt puțin imprevizibile. Dar noi mergem cu mari speranțe. Vedem ce se va întâmplă. Da nu mergem cu capul plecat, asta clar. Copiii sunt foarte bucuroși, speră să venim cu un rezultat bun de la Sibiu.
Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal cu sprijinul Kaufland România și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.