Aflată la prima participare în Cupa Satelor, Miroslava a reușit să ajungă până în finala competiției și speră să păstreze trofeul competiției în Iași. Antrenorul echipei, Bogdan Iordache, nu vrea însă să pună presiune pe copii și să aibă cea mai frumoasă experiență posibilă la Sibiu, de pe 20 pe 22 mai.
Tot el ne-a povestit cine sunt jucătorii din echipă și cum vede contribuția pe care Cupa Satelor o aduce la dezvoltarea fotbalului grassroots.
De la ce cluburi provin jucătorii de la Miroslava?
Majoritatea copiilor provin de la clubul CS Știința Miroslava, copii pe care îi antrenez eu, dar sunt și copii care locuiesc în Miroslava și joacă la LSP Iași. Trei dintre copii evoluează la Iași. Grupa pe care o am acum o antrenez de aproximativ un an de zile.
Cum a fost să aveți și jucători de la Iași în echipă, cum i-ați integrat?
Am făcut și câteva antrenamente înainte de competiție. S-au integrat foarte bine având în vedere că relațiile dintre cluburi sunt foarte bune, colaborăm foarte bine. Personal am o relație foarte bună cu profesorul de la LPS Iași, iar el mi i-a recomandat pe acești copii și nu au fost mari probleme în a-i integra. Ceilalți copii îi știau fiindcă ei trecuseră pe la Știința Miroslava înainte să ajungă la LPS Iași, practic au făcut parte din această grupă.
Sunt mulți copii din comună interesați de fotbal?
Da, de când am ajuns la club acum doi ani și jumătate, s-a mărit numărul de copii considerabil. Copiii sunt înclinați spre sport, sunt mai multe sporturi care se dezvoltă la Miroslava, cum ar fi voleiul. Văd foarte mulți copii dornici să facă sport.
Cât contează faptul că această competiție e deschisă și fetelor?
Din păcate nu am avut fete în echipă, însă am văzut la celelalte echipe că au evoluat fete și au făcut o impresie foarte bună. Având în vedere că același format e și în competițiile județene organizațe de FRF, consider că e de bun augur că se continuă pe această idee. Pentru că nu sunt foarte multe echipe de fete, iar așa ele pot să progreseze în fotbal și, de ce nu, să facă pasul la echipele profesioniste din fotbalul feminin.
Ce v-a determinat să vă înscrieți la Cupa Satelor? Ați participat și la prima ediție?
Nu am participat. Ideea ne-a venit în cadrul clubului, având în vedere că numărul de copii s-a mărit, am încercat să le dau copiilor încă o competiție în care să joace. Din păcate nu-i aveam pe toți copiii din Miroslava cu care puteam să ne înscriem și a trebuit să-i luăm și pe cei de la LPS, copii care ne ajută. Am reușit să trecem de primele două faze, iar în faza finală pe județ am întâlnit fosta campioană, Ruginoasa, care a câștigat la nivel național ediția trecută, și am reușit să o eliminăm în semifinale. Sperăm să facem o figură frumoasă și să reușim ce au reușit și ei.
Cum ați sărbătorit calificarea în finală, care a fost atmosfera?
A fost o atmosferă foarte bună, un drum de la Vaslui până la Iași destul de interesant. Copiii s-au distrat, dar pentru scurt timp, fiind foarte obosiți, au adormit pe drum. Dar am ajuns la Miroslava unde am luat masa cu ei și am discutat și despre faza următoare, au fost felicitați de primăria Miroslava, de către părinți, toată comunitatea este alături de ei.
Cum credeți că ajută Cupa Satelor la dezvoltarea fotbalului grassroots?
Din ce am văzut, apar copii care poate nu au șansa să evolueze la un club organizat, să fie urmăriți. Și am văzut foarte mulți copii și în Iași, și acum la Vaslui care au potențial și ar putea să facă pasul spre performanță în fotbal. E un prilej bun pentru zonele rurale, având în vedere că posibilitățile nu sunt foarte mari în aceste zone. Noi avem noroc de clubul Știința Miroslava, că avem antrenamente organizate, copii pot veni, dar sunt și alte localități care nu au această posibilitate.
Cu ce gânduri mergeți la faza finală? Ce vă propuneți?
Îmi doresc să fie o experiență foarte frumoasă pentru copii. Au doar de câștigat din această experiență, nu există presiune pentru rezultate, ei trebuie doar să se bucure de fotbal, să se obișnuiască cu atmosfera unor astfel de competiții și, de ce nu, având în vedere că FRF este foarte atentă la această competiție, unii dintre ei să fie și remarcați.
Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal cu sprijinul Kaufland România și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.