Celebrată în fiecare an pe data de 6 septembrie, Ziua Internațională a Daltonismului ne atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă practicanții și spectatorii de fotbal care suferă de tulburări ale percepției culorilor.
Federația Română de Fotbal este, din anul 2020, partener în proiectul TACBIS (Tackling Colour Blindness in Sport – Învingem Daltonismul în Sport), alături de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltarea Fotbalului (EFDN), federațiile naționale de fotbal din Portugalia și Islanda, Universitatea Oxford Brookes și clubul de fobal danez Randers FC. Scopul proiectului este conștientizarea problematicii daltonismului și a consecințelor acestuia asupra fotbalului.
Astăzi se lansează în cadrul proiectului TACBIS pagina de web www.tacbis.eu, în jurul căreia partenerii de proiect intenționează să atragă cunoștințe, informații și experiențe, pe care jucătorii, antrenorii, suporterii și organizațiile să le poată accesa gratuit, în folosul promovării accesibilității și diversității în fotbal.
Totodată, cu această ocazie vor fi premiate și lucările trimise în cadrul concursului de desene ”O rază de lumină pentru daltoniști”, la care au participat tineri jucători de fotbal din cadrul cluburilor Aston Villa și Sheffield United. Desenele sunt prezentate pe pagina web sub forma unor fișiere animate, care arată diferențele dintre percepția imaginilor digitale în culori sau de către daltoniști. Suplimentar, mai găsiți pe website un concurs de întrebări despre daltonsim în fotbal și materiale video și foto din partea ambasadorilor proiectului. Cine vrea să facă parte din comunitatea promotorilor accesibilizării fotbalului pentru daltoniști, o poate face postând imagini pe rețelele de socializare cu hashtag-urile: #ColourBlindAwarenessDay #TACBIS, #1in12men, #1in200women #1in12boys #1in200girls.
Imaginați-vă echipa favorită de fotbal jucând meciul decisiv al sezonului, iar voi nu puteți deosebi echipele între ele, din cauză că nu puteți distinge echipamentele între ele. Asta li s-a întâmplat multor daltoniști în cazul meciului Liverpool FC vs. Manchester United în ianuarie 2021, provocând o frustrate care putea fi evitată cu măsuri potritvite de adaptare a echipamentului. Aproximativ 1 din 12 bărbați și 1 din 200 de femei suferă global de daltonism, care este o deficiență de vedere moștenită și care poate afecta atât performanța jucătorilor de fotbal, cât și ca a antrenorilor sau arbitrilor, de la fotbalul de bază până la înalta performanță. Uniunea Europeană sprijină efortul de conștientizare a problematicii daltonismului în fotbal, prin cofinanțarea proiectului TACBIS, pe o durată de 36 de luni. Dintre susținătorii proiectului amintim UEFA, The FA (Federația de Fotbal din Anglia), ambasadorii Bruo Fernandez și Jéssica Silva.