“În județul Vaslui, am încercat să respectăm cât am putut de mult instrucțiunile primite de la autorități. Antrenamentele s-au făcut, dar în condițiile impuse de autorități, iar meciurile amicale am încercat să le evităm. A fost greu din toate punctele de vedere. Noi ca asociație județeană am încercat să ne repliem pe ce stabileau autoritățile, am luat decizii raportate și la ce a stabilit federația. A trebuit să anulăm anul trecut toate campionatele”, a declarat Bogdan Gheorghiță, președintele AJF Vaslui, pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal.
Atletic Club Bârlad a luat naștere în anul 2015, iar în prezent se află în cadrul clubului aproximativ 90 de copii și juniori. Cea mai mică grupă este formată din copii născuți în anii 2015-2016, în timp ce cea mai mare grupă este reprezentată de juniorii A (U19). De asemenea, Atletic Club Bârlad are o echipă de seniori în Liga a IV-a. Victor Cozma, Florin Nicolae Patrichi și Ionuț Melinte sunt antrenorii care le îndrumă pașii în fotbal jucătorilor de la Atletic Club Bârlad.
În lipsa competițiilor, Atletic Club Bârlad ar putea fi premiat pentru strictețea și rigurozitatea cu care a respectat regulile impuse de pandemie. Copiii și juniorii din cadrul clubului s-au bucurat de fotbal doar la antrenamente, partidele oficiale și chiar amicalele fiind doar o amintire pentru ei.
Antrenor și director sportiv, Victor Cozma a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat de la debutul pandemiei de Covid-19. „Din momentul în care am intrat în stare de urgență, în martie anul trecut, noi am întrerupt total activitatea, precum toate cluburile din țară. Apoi, a urmat o perioadă de relaxare a restricțiilor, prin iunie-iulie, moment în care am început și noi să facem mișcare, să readucem copiii la teren, respectând regulilele impuse de Ministerul Sănătății și de MTS. Făceam antrenamente cu câte zece copii. Avantajul nostru este că avem o bază sportivă destul de dotată, cu teren sintetic, teren de iarbă, și am avut unde să ne desfășurăm actvitatea în condițiile impuse de autorități”, a declarat Victor Cozma, pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal.
Perioada stării de urgență, în care cluburile sportive nu și-au putut desfășura activitatea, a lăsat urme mai ales la nivel juvenil. Victor Cozma a explicat cum a încercat să îi țină pe jucători concentrați chiar și de la distanță: „Per ansamblu, este o perioadă foarte grea. Cu greu am reușit să le redăm copiilor plăcerea de a veni la stadion, au venit cu destule deprinderi greșite după toată perioada în care au stat numai în casă, la calculator. Am încercat să le dăm diverse programe să lucreze acasă, dar a fost dificil să îi mobilizăm.
Antrenamentul benefic pentru ei este față în față cu antrenorul. Ușor-ușor am început să îi remontăm, dar în continuare este această incertitudine din cauza acestei pandemii prin care trecem. Ba avem voie, ba n-avem voie… e foarte greu că sunt interzise competițiile. Știm foarte bine că cel mai bun antrenament e jocul, ei degeaba se antrenează dacă nu au spiritul acela de competitivitate”, a spus Victor Cozma.
La Atletic Club Bârlad, fiecare categorie de vârstă desfășoară în prezent câte trei antrenamente pe săptămână, dar întrebarea cea mai frecventă auzită de antrenori din partea copiilor este „Când jucăm un meci?”.
„Este foarte greu pentru noi, cei care lucrăm în domeniu și ne ocupăm de ei, să îi ținem în priză în permanență. Tot timpul întreabă: Domnu’, facem un joc? Un amical? Ce putem să le spunem? Cred că noi suntem printre cei care am respectat la sânge cerințele autorităților. Nu am participat la niciun turneu, nu am făcut amicale, dar ne este din ce în ce mai greu să îi ținem concetrați, să îi mobilizăm. Din punctul meu de vedere, cel mai rău ar fi să interzică susținerea antrenamentelor chiar și în condițiile în care se desfășoară acum”, a mai spus Victor Cozma.
În ciuda contextului actual, copiii nu și-au pierdut interesul pentru fotbal, fiind nelipsiți de la antrenamente. Numărul copiilor care își desfășoară activitatea la Atletic Club Bârlad variază de obicei de perioada din an. “Sunt acei copii sezonieri care vin numai pe perioada verii, dar și acei copii care într-adevăr se dedică și vin inclusiv în perioada de iarnă. Noi pe timpul iernii tot afară ne-am desfășurat activitatea, nu am făcut la interior, nu suntem adepții locului călduț”, a explicat Victor Cozma.
Principalul obiectiv al celor de la Atletic Club Bârlad este să descopere cât mai mulți copii talentați și să îi îndrume spre performanță. Munca depusă de antrenori și jucători a fost răsplătită de fiecare dată la turnee prin clasări pe podium, una dintre cele mai importante realizări fiind participarea la Turneul final al Trofeului “Gheorghe Ene”, în 2018.
“Chiar din primul an ne-am clasat pe primele trei locuri pe județ la categoriile pe care le-am avut înscrise la competițiile județene. Am participat la foarte multe turnee private, amicale, unde am obținut mereu clasări foarte bune. Un an foarte bun pentru noi a fost 2018, când am participat în asociere cu Real Junior Vaslui, cu grupa 2010, la Turneul final al Trofeului “Gheorghe Ene”, la Craiova. Am fost în primele 8 echipe pe țară la grupa 2010, un rezultat bun pentru noi.
Din fericire, județul Vaslui a avut în permanență copii talentați care au ajuns să joace la nivelul Ligii 1. În calitate de club privat, ne este destul de greu, noi reușim să îi ducem până la un anumit nivel. Sperăm ca în urma discuțiilor cu autoritățile locale să reușim să îi înduplecăm și să se implice și dumnealor în fenomen. Am dori ca după 14 ani să facem o colaborare cu dumnealor și să înțeleagă că trebuie sprijiniți copiii după 14 ani, pentru că atunci începe de fapt perioada de perfecționare și consolidare. Atunci descoperă de fapt fotbalul, până la 14 ani e joacă, dar de la această vârstă încep și cheltuielile”, a precizat Victor Cozma.
La Liceul cu Program Sportiv Vaslui, copiii și juniorii de la secția de fotbal au fost nevoiți la începutul pandemiei să se pregătească acasă, primind instrucțiuni online de la antrenori, însă ușor-ușor au început să își desfășoare activitatea pe teren. Cei mai mici copii care învață tainele fotbalul la LPS Vaslui au între 5 și 6 ani, în timp ce cea mai mare grupă cuprinde juniorii U19.
LPS Vaslui are un parteneriat cu CSM Vaslui, club din Liga a IV-a, prin care le asigură astfel sportivilor care termină junioratul continuitate la o echipă de seniori.
Ionuț Chiochiu, director adjunct și antrenor în cadrul LPS Vaslui din septembrie 2015, a vorbit despre situația dificilă din ultimul an, aflându-se în imposibilitatea de a desfășura activitatea la baza sportivă a liceului.
“Noi aparținem de Ministerul Învățământului și am fost nevoiți să respectăm programul online al liceului. După o perioadă de o lună-două, în afara programului online am făcut și antrenamente la alte baze sportive, pentru că cea a liceului era închisă. Am închiriat, ne-am descurcat cum am putut. Era o decizie discriminatorie ca cei de la privat sau de la alte cluburi să poată desfășura activitatea, chiar și în același oraș, iar nouă să nu ni se permită”, a precizat Ionuț Chiochiu, care pregătește grupele 2009-2010 și U19 din cadrul LPS Vaslui.
Cei șapte antrenori care se ocupă de grupele de fotbal ale LPS Vaslui sunt un exemplu de dăruire și implicare. Pentru că la baza sportivă a liceului nu este permisă activitatea sportivă, antrenorii și jucătorii de la LPS Vaslui se întâlnesc în timpul liber și fac antrenamente pe terenuri închiriate.
“În timpul nostru liber, cum alți profesori fac meditații, noi am făcut antrenamente și ne-am desfășurat activitatea. Am participat la câteva competiții amicale la Brașov, Bacău sau Iași. La Vaslui nu avem voie pentru că DSP-ul de aici este mai riguros, dar noi mergem în mod constant în alte părți.
Începând de luni, am intrat din nou în scenariul galben. Clasele I-IV și clasele terminale a VIII-a și a XII-a trebuie să meargă la școală, iar celelalte clase fac online. Procedăm la fel și în această perioadă, intrăm online conform programului și în timpul nostru liber facem antrenamente, toți colegii fac asta”, a precizat Ionuț Chiochiu, care anterior a fost antrenor în cadrul clubului Sporting Junior Vaslui timp de doi ani și jumătate, în perioada 2012 – 2015.
În ultimii anii, LPS Vaslui a avut rezultate remarcabile la diverse categorii de vârstă. În 2017, grupa 2008 a LPS Vaslui a fost vicecampioană la turneul “Gheorghe Ola”, sub conducerea lui Adi Racoviță. La rândul său, Ionuț Chiochiu, posesor al Licenței UEFA B, a avut un parcurs foarte bun cu grupa U17 în sezonul 2018/2019, în Campionatul Național, obținând locul 2 în serie. “Am fost lider până în penultima etapă, dar am căzut pe locul 2. Se calificau la turneul zonal 8 echipe de pe locul 2, dar noi am picat la golaveraj. Anul trecut, când a fost oprit campionatul din cauza pandemiei eram tot pe locul 2”, a spus directorul adjunct al LPS Vaslui.
Totodată, mai mulți jucători formați la LPS Vaslui au făcut pasul la academii de fotbal din țără și chiar din străinătate. Ciobanu Năzăreanu Răzvan Marian a ajuns la academia lui Inter Milano, Duda Răzvan și Onciu Andrei sunt acum la academia Viitorul Cluj, iar Nazare Rareș se află la academia Politehnicii Iași. Alți doi jucători vor merge în luna aprilie în probe la formația Sepsi Târgu Mureș: Verdeș Alexandru și Suciu Andrei Dumitru.
Arhivă foto LPS Vaslui