Nelu Badea și soția sa au pus în 2014 bazele clubului ACS Viitorul Anina, din dorința de a le oferi copiilor din micuțul oraș Anina și din împrejurimi șansa de a se bucura de fotbal. În cei șapte ani de existență, ACS Viitorul Anina se poate lăuda cu un titlu de campioni județeni la categoria U17, în sezonul 2016/2017, și alte două titluri de vicecampioni județeni la categoriile U17 și U19.
În prezent, la ACS Viitorul Anina sunt înregistrați aproximativ 30 de copii, repartizați pe două grupe de vârstă. O grupă este compusă din copii născuți în 2009 sau mai mici, iar din cealaltă fac parte copii născuți în anii 2005-2008.
În 2019, ACS Viitorul Anina se afla pe primul loc la finalul turului din Liga Elitelor U15 – Faza județeană, în Seria a II-a, dar debutul pandemiei de Covid-19 i-a oprit pe micii jucători din drumul spre titlu. De la un program încărcat cu meciuri și antrenamente, jucătorii de la ACS Viitorul Anina au fost nevoiți să oprească activitatea, trecând în mediul online în perioada stării de urgență din urmă cu an.
Președinte și antrenor la ACS Viitorul Anina, Nelu Badea a povestit cum a decurs ultimul an pentru clubul său și cum a reușit, împreună cu copiii, să facă față acestei perioade dificile.
“Cred că ultimul an a fost greu pentru toată lumea, dar cel mai mult și-a pus amprenta asupra copiilor pentru că nu au putut să desfășoare nicio activitate la început, fiind și stare de urgență. Ei erau tot timpul obișnuiți să fie într-un ritm alert. Tot timpul aveam antrenamente, meciuri, deci nu aveau timp să se plictisească, nici de odihnă prea mult. De asemenea, cred că a fost un an diferit pentru oricare dintre noi, un an pe care sper să nu îl mai trăim niciodată”, a declarat Nelu Badea, pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal.
Deși nu au mai putut fi împreună la antrenamente, jucătorii de la ACS Viitorul Anina au rămas optimiști și s-au bucurat de fiecare sesiune online sub îndrumarea antrenorului Nelu Badea, deținător al Licenței UEFA C.
„În primele două luni, când a fost starea de urgență, ne-am desfășurat activitatea doar în mediul online, facând diferite exerciții. Copiii erau foarte receptivi și foarte doritori în primul rând să ne și vedem, pentru că în starea de urgență nu aveam voie să ieșim prea mult din case. Chiar dacă făceam online, copiii așteptau cu nerăbdare să se vadă cu ceilalți prieteni ai lor, cu ceilalți colegi. Ne-am bucurat că ne-am putut vedea măcar așa și că ne-am putut desfășura activitatea.
După aceea, când s-a trecut la starea de alertă și s-a permis activitatea în grupuri, am făcut cu grupuri de câte 4, 6, 8 copii, în funcție de regulile impuse de autorități. În prezent, ne putem desfășura activitatea constant”, a explicat Nelu Badea.
Un aspect îmbucurător este că, în ciuda pandemiei, ACS Viitorul Anina a atras în continuare copii spre fotbal. După perioada stării de urgență, tot mai mulți părinți au luat atitudine și și-au dus copiii să facă mișcare.
„La început, chiar și părinții mă sunau tot timpul să le iau copiii la antrenamente, pentru că foarte mulți stăteau toată ziua în fața calculatorului, iar kilogramele s-au adunat, bineînțeles. Pot să spun că am fost printre puținele cluburi norocoase la care chiar au mai venit copii în perioada aceasta. Părinții nu au fost de acord sub nicio formă să îi țină pe copii acasă și să nu facă mișcare”, a precizat Nelu Badea.
În așteptarea competițiilor de amatori și de copii, Nelu Badea scoate în evidență efectele pandemiei pe termen lung asupra fotbalului. „Ținând cont de faptul că sportivii pot fi testați acum cu teste rapide, sperăm să putem începe cât mai curând și campionatele de amatori, de copii și juniori. Indiferent de cât de puternic este acest virus, viața trebuie să meargă înainte, mai ales pentru copii, pentru că un an s-a pierdut deja. Dacă la copii și juniori nu putem avea continuitate, va fi foarte greu pentru echipele de seniori în viitor”, a spus Nelu Badea.
La ACS Viitorul Anina, Nelu Badea pune accent în primul rând pe educația copiilor atât în teren, cât și în afara acestuia. Chiar dacă în această perioadă este foarte greu să îi țină concentrați pe jucători doar prin antrenamente, tehnicianul spune că un rol important în gestionarea situației îl are relația cu copiii, dar și cu părinții acestora.
„E foarte dificil doar cu antrenamente, dar având acest club de șapte ani, pot să spun că am o relație deosebită cu părinții și nu în ultimul rând cu copiii. De când am început activitatea clubului în 2014, eu am încercat să îi educ pe copii așa cum sunt eu. Copiii nu au voie să se înjure între ei, nu au voie să se jignească la antrenamente sau în timpul meciurilor” – Nelu Badea.
Când vine vorba despre obiectivele clubului, Nelu Badea are în vedere în primul rând formarea și dezvoltarea micilor fotbaliști. ACS Viitorul Anina este un club model în ceea ce privește comportamentul jucătorilor în timpul meciurilor, drept dovadă fiind faptul că în ultimii doi ani niciun jucător nu a primit cartonaș roșu sau galben.
„Contează mai puțin rezultatele, important e copilul, cum se comportă pe teren, cât de receptiv poate să fie, chiar și în condiții de stres, pentru că sunt meciuri în care alți copii înjură de multe ori și important e să nu răspundă cu aceeași monedă. În ultimii doi ani de zile, clubul meu se poate lăuda că nu are niciun cartonaș roșu și niciun cartonaș galben. În primul rând, ne bazăm pe educație. De la educație pleacă toate”, menționează Nelu Badea.
Una dintre cele mai mari satisfacții ale antrenorului Nelu Badea este atunci când îi vede pe copiii pe care i-a pregătit că își continuă drumul în fotbal. „Din generațiile din anii trecuți avem 5 copii care fac parte din echipa de Liga a IV-a a orașului, joacă la seniori. Sper cât mai mulți dintre ei să încerce să ajungă fotbaliști pentru că au talent și au demonstrat asta prin rezultatele obținute și prin comportament”.
Aprecierea venită de la foștii elevi îl fac Nelu Badea un antrenor împlinit, dornic să le insufle cât mai multor copii dragostea pentru fotbal. „Mie îmi place să cred că nu au trecut prin mâna mea fără să îi educ. Mă impresionează faptul că sunt copii pe care i-am antrenamt în urmă cu șapte ani, care acum sunt maturi, au ajuns la 22, 23 de ani și tot timpul mă opresc pe stradă, mă salută, mă caută pe rețelele de socializare. Asta arată că am însemnat ceva pentru ei și mă bucură acest lucru”, spune președintele de la ACS Viitorul Anina.
Un antrenor dedicat, Nelu Badea spune că activitățile pe care le desfășoară alături de copii reprezintă o deconectare de la grijile de zi cu zi și o încărcare cu energie. „Consider că nu e neapărat nevoie să fii un antrenor cu zeci de diplome, important este să fii un bun pedagog, să știi să îi înțelegi și să îi respecți pe copii. După șapte ani de activitate la club, încă merg cu drag la antrenamente, cu plăcere, indiferent dacă am cu grupă mare sau cu grupă mică. Pentru mine este o relaxare, o deconectare totală de la grijile zilnice”.
Având la dispoziție baza sportivă a echipei CSO Anina, ACS Viitorul Anina le oferă copiilor toate condițiile necesare pentru antrenamente și meciuri. Astfel, pe viitor, Nelu Badea și-a propus să atragă cât mai mulți copii spre fotbal. „Avem un teren sintetic, dar folosim terenul și vestiarele echipei orașului, CSO Anina. Această situație nu ar fi fost posibilă dacă nu aveam un ajutor foarte mare din partea primăriei, domnul primar Gheorghe Românu tot timpul a fost foarte aproape de copii și ne-a ajutat de fiecare dată când am avut nevoie. Avem acces nelimitat la stadion, avem toate condițiile pentru performanță și să adunăm cât mai mulți copii, a precizat Nelu Badea.
Una dintre cele patru secțiuni ale Clubului Sportiv Școlar Caransebeș este fotbalul, unde sunt înscriși 125 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Aceștia sunt împărțiți pe grupe în funcție de vârstă astfel: trei grupe de începători (6-8 ani), o grupă de avansați (14-16 ani) și două grupe de performanță (16-18 ani).
La CSȘ Caransebeș se fac selecții periodic, la început de an, dar și în timpul anului. Fiind club sportiv școlar, selecțiile se fac de la toate școlile din zonă și din comunele alăturate orașului Caransebeș.
Componența catedrei de fotbal:
prof. Peica Toma – șef catedră fotbal – Licența UEFA A
prof. Sbenghea Rivelino – Licența UEFA A
prof. Bica Ion – Licența UEFA B
Antrenorul Toma Peica a vorbit, pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal, despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în activitatea cu copiii odată cu debutul pandemiei de Covid-19.
„A fost o perioadă foarte grea, o perioadă în care nu ne-am putut antrena, mai ales că noi suntem sub ordinea Ministerului Învățământului. A fost foarte dificil, pentru că e greu să faci fotbal online! A fost o perioadă când ne-am oprit, dar apoi ni s-a permis să reluăm activitatea, respectând protocolul. Sunt convins că toată lumea a avut probleme în ceea ce privește antrenamentele. Nu am putut să facem meciuri amicale, iar aceasta este cea mai mare plăcere a copiilor, să joace meciuri”, a precizat Toma Peica.
Una dintre cele mai mari provocări ale antrenorilor de copii și juniori în ultimul an a fost lipsa de concentrare a micilor jucători, din cauză că nu au mai avut posibilitatea să participe la competiții.
„A fost o perioadă grea din acest punct de vedere. Nefiind competitiții, și pe copii i-am simțit că nu mai erau atrași atât de mult de fotbal. Noi am încercat prin diferite metode să le explicăm, ca ei să înțeleagă că este o perioadă în care trebuie să trecem peste. A fost destul de greu să îi facem să înțeleagă. Cred că toți antrenorii au avut problemele acestea, deoarece copiii nu au mai fost atât de interesați. Altfel, sperăm să refacem ce s-a pierdut. Va fi greu, dar trebuie să facem cu toții anumite eforturi și să trecem peste”, a spus Toma Peica.
În prezent, jucătorii de la CSȘ Caransebeș își desfășoară activitatea după următorul program: grupele mici (6-8 ani) au 3 antrenamente pe săptămână, în timp ce grupele mari fac 5-6 antrenamente pe săptămână. „Avem o bază unde ne putem desfășura activitatea, cu teren, cu vestiare. Avem condiții bune de antrenament. Și meciurile le desfășurăm tot acolo, pe Stadionul Municipal din Caransebeș”, a precizat Toma Peica.
CSȘ Caransebeș este recunoscut pentru participarea anuală la turneele zonale și semifinale în urma câștigării campionatelor județene la diferite competiții și categorii de vârstă. Una dintre cele mai bune performanțe ale CSȘ Caransebeș la nivel național este calificarea la turneul final al Trofeului „Gheorghe Ola”, în 2015, la Focșani.
Mai mult, CSȘ Caransebeș se poate mândri cu jucători care au ajuns să evolueze la echipe din Liga 1 și Liga 2. Printre cei mai reprezentativi jucători crescuți și promovați de-a lungul timpului de CSȘ Caransebeș la nivel național sunt Dan Alexa, Suru Cristian, Feneș Ioan, Românu Mihai, Bălan Ovidiu, Scărlătescu Sergiu, Paica Puiu și Bumbar Radu.
Printre cei mai recenți tineri jucători afirmați sunt Isac Damian, care joacă în prezent la UTA Arad și Radu Denis, care evoluează la ASU Politehnica Timișoara.