Din dorința de a oferi cât mai multor copii șansa de a se pregăti la cel mai înalt nivel și de a face performanță în fotbal, Gheorghe Hagi a înființat în anul 2009, la Constanța, academia care îi poartă numele. Academia Gheorghe Hagi, centrul de copii și juniori al clubului FC Viitorul, s-a dovedit a fi un proiect de succes, devenind cea mai bună academie de fotbal din țară.
Pavel Peniu (67 de ani) este președintele Academiei Gheorghe Hagi încă de la înființare. “Planurile de înființare ale academiei au pornit de pe vremea când eram președinte la Farul Constanța și domnul Hagi era încă jucător activ. Să fiu președintele Academiei Gheorghe Hagi reprezintă pe de o parte mândrie, pe de altă parte satisfacția multor lucruri bine făcute”.
La Academia Gheorghe Hagi, educația este cuvântul de bază. Pavel Peniu subliniază faptul că la academie nu se pune accentul doar pe fotbal, ci și pe școală. “Eu cred că lucrurile au progresat, pentru că tot ce s-a făcut, s-a făcut ca performanțele jucătorilor care trec pe la noi să fie din ce în ce mai bune, ca ei să beneficieze de pregătire și nu numai pregătire fotbalistică. Ne axăm pe toate laturile ca să creștem sportivi adevărați, oameni pentru societate, nu doar fotbaliști. Ne gândim și la ceea ce e obligatoriu, să facă școală, să beneficieze de educație din toate punctele de vedere”, spune Pavel Peniu.
Cristian Cămui (60 de ani) are o experiență de 10 ani în clubul de malul Mării Negre. Timp de șase ani, Cămui a pregătit echipa U19, alături de care a obținut 7 trofee, câștigând toate finalele disputate: 5 titluri naționale și 2 Supercupe. Pe lângă performanțele reușite la U19, Cristian Cămui a antrenat timp de trei sezoane (2014-2017) și echipa a doua a Viitorului, promovând din Liga 4 în Liga 3. Din luna iulie a anului trecut, Cristian Cămui ocupă funcția de director tehnic al Academiei Gheorghe Hagi.
Nicolae Roșca (48 de ani) este antrenor în cadrul Academiei Gheorghe Hagi din aprilie 2009, timp în care și-a trecut în palmares 6 titluri de campion, două Cupe și două Supercupe. Posesor al Licenței UEFA A, Nicolae Roșca a început cu grupa de copii născuți în anul 1999, fiind în paralel și antrenor secund la grupa 1995, alături de care a cucerit titlul național în 2010.
În anul 2011, a lucrat timp de 6 luni la U19, revenind apoi la grupa 99, pe care a condus-o către câștigarea titlului național în 2012. În perioada 2015-2017, Roșca a pregătit grupa 98-99, cucerind titlul de campioni în 2015 și 2016. A pregătit apoi grupa 2001/02, iar din sezonul 2018/19 antreneaza grupa 2004/05, care în prezent evoluează în Liga Elitelor U17.
Cosmin Constantin (42 de ani) a ajuns la academia de la malul mării în vara anului 2009. Deținător al Licenței UEFA B, Cosmin Constantin a fost la început antrenor secund la mai multe grupe din cadrul academiei. Ca secund la grupa 97, i-a avut “elevi” pe jucători precum Dragoș Nedelcu, Alexandru Cicâldău sau Cristian Manea, alături de care a terminat pe locul 3 la nivel național în anul 2010. Cosmin Constantin a mai fost secund la grupa 99, cu care a cucerit titlul național în 2012, și la grupa 95-96, unde a pregătit jucători precum Ionuț Vînă, Mihai Bălașa sau Răzvan Marin.
Ulterior, Cosmin Constantin a fost antrenor principal la grupele 2001, 2004 și 2009, iar din vara anului trecut pregătește grupa 2010 (U10). Alături de grupa 2004, Cosmin Constantin a fost vicecampion național în anul 2015 (la juniori E – U11), a câștigat Cupa Hagi Danone în 2016, an în care a participat și la turneul final al Danone Nations Cup, în Franța. Cea mai recentă performanță a obținut-o în 2018, cu grupa 2009: vicecampion național la Interliga de iarnă, memorialul Gheorghe Ola.
În cadrul Academiei Gheorghe Hagi se găsesc în prezent aproximativ 300 de copii, împărțiti pe 13 categorii de vârstă, de la 6 la 19 ani. La categoriile mici de vârstă, inclusiv până la U11, există câte două grupe valorice, iar de la U12 până la U19 este o singură grupă valorică. În acest moment, cea mai mică grupă din academie este formată din copii născuți în anii 2013-2014.
Grupele de vârste cuprinse între 6-12 ani sunt formate în principal din copii care provin din județul Constanța, iar după vârsta de 14 ani se fac selecții în toată țara și chiar în străinătate, după anumite criterii.
“La noi, selecția este permanentă, de la cei mai mici până aproape de cei care termină junioratul. În orice moment, un copil de valoare, cu un potențial fotbalistic bun poate să vină la noi după anumite criterii stabilite de mult în cadrul academiei și să acceadă la facilitățile pe care le creăm noi. Sunt criterii foarte bine structurate și foarte bine stabilite în ceea ce privește accederea la una dintre grupele noastre.
Pornind de la aceste criterii, copiii între 6 și 12 ani sunt majoritari din orașul Constanța, iar asta se datorează faptului că este perioada de învățare, de inițiere și este foarte greu pentru un copil din altă parte să poată participa la programul nostru de pregătire. Între 12 și 14 ani are loc consolidarea și formarea loturilor pentru etapa următoare, iar după 14 ani selecționăm din toată țară și nu numai, am avut și copii din străinătate”, a spus Pavel Peniu, președintele Academiei Gheorghe Hagi.
“Selecția jucătorilor este un punct foarte important. Jucătorul trebuie să aibă calități mentale, să fie inteligent, să aibă personalitate, plus calități fizice. Restul le antrenăm. Facem tehnică individuală, tehnică de joc, pe acestea le antrenăm la academie” – Cosmin Constantin.
Activitatea la Academia Gheorghe Hagi este organizată în funcție de trei segmente principale de vârstă: 6-9 ani (învățare), 10-14 ani (dezvoltare) și 15-19 ani (performanță).
“Există trei tronsoane de vârstă la care avem selecții. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani este tot timpul o selecție deschisă. Această perioadă este de învățare pentru ei, îi învățăm ce înseamnă tehnică, tehnică individuală. De la 10 la 14 ani este dezvoltare, iar între 15 și 19 ani este performanță, cu antrenori calificați pe fiecare segment de grupă, cu preparatori fizici și directori coordonatori. Avem un concept tehnic pe care toată lumea îl respectă”, a adăugat Cristian Cămui.
Începând din anul 2019, de la demararea procesului de clasificare a academiilor de copii și juniori din România, Academia Gheorghe Hagi ocupă primul loc în clasament, având un punctaj de 91.5 în 2019, respectiv 93.42 în 2020.
Unul dintre domeniile de care se ține cont la clasificarea academiilor de fotbal este reprezentat de rezultate, care a avut o pondere de 20,6% la ultima evaluare. Ținând cont de rezultatele înregistrate, Academia Hagi câștigă un punctaj important numai la acest criteriu.
“În ultimii 9-10 ani de când suntem în competiții, am luat de 8 ori titlul de campioni la juniorii U19. Nu mai spun că la toate categoriile suntem fie pe primul loc, fie printre cele mai bune echipe. Faptul că perseverăm în ceea ce ne-am propus ca strategie, cred că reprezintă cheia succesului. Nu ne-am mulțumit să avem o generație de fotbaliști buni, ci am căutat ca prin această selecție pe care o facem, prin perfecționarea metodelor de antrenament, să fim întotdeauna la un nivel foarte bun” – Pavel Peniu.
În cei aproape 11 ani de funcționare, Academia Gheorghe Hagi s-a dovedit a fi un model bun de urmat pentru academiile de fotbal din România din toate punctele de vedere. Antrenorul Nicolae Roșca consideră că este foarte greu ca cineva să implementeze un concept asemănător cu cel al Academiei Gheorghe Hagi: “Pentru ca o academie să ajungă la nivelul Academiei Gheorghe Hagi ar trebui să ia câte ceva din toate structurile pe care le avem noi, organizare, metodică, concept tehnic, absolut tot. Eu cred că este foarte, foarte greu. Pentru asta e nevoie de mulți ani. Nouă ne-au trebuit atâția ani să ajungem aici și fiind Hagi, un brand până la urmă” – Nicolae Roșca.
La rândul său, președintele Pavel Peniu scoate în evidență buna organizare a activității Academiei Gheorghe Hagi, care an de an furnizează sportivi de perspectivă pentru fotbalul românesc, în timp ce media anuală a jucătorilor convocați la loturile naționale ale României (seniori, U21, U19, U18, U17, U16, U15) depășește 40 de jucători / sezon.
“Avem foarte mulți jucători de perspectivă. Când domnul Hagi spune că avem speranțe și avem viitor, să știți că așa este. Dacă ar face încă zece cluburi ce facem noi, la nivelul pe care îl facem noi, ar fi extraordinar. Asta nu înseamnă că celelalte cluburi nu fac, dar unele chiar vor să facă și nu au posibilitatea” – Pavel Peniu.
Punând în balanță Academia Gheorghe Hagi și alte academii de fotbal din Europa, Pavel Peniu afirmă: “Ținând cont de condițiile pe care le avem, strategia noastră, modul de lucru, consider că suntem cel puțin la același nivel cu multe dintre academiile din Europa”.
Pe de altă parte, Cristian Cămui aduce în discuție participările clubului FC Viitorul în UEFA Youth League, cea mai importantă competiție intercluburi la nivel de juniori. Cea mai bună performanță a Viitorului în UEFA Youth League a fost la ediția 2016-2017, când grupa 98-99 (antrenată de Nicolae Roșca) a ajuns până în optimi, fiind eliminată de FC Porto (scor 0-3). “Eu sper ca de la an la an să evoluăm cât mai bine și să ne facem o imagine cât mai frumoasă și pe plan European”, spune Cămui.
FC Viitorul va reprezenta România și în acest sezon în UEFA Youth League, urmând să o întâlnească în primul tur pe Apoel Nicosia (Cipru), în deplasare, pe 2 martie.
Academia Gheorghe Hagi și clubul FC Viitorul au pornit la drum având la bază un concept tehnic creat de Gheorghe Hagi. Cei cinci piloni ai conceptului tehnic după care își deșfășoară activitatea cele două structuri fotbalistice sunt: Strategia, Filozofia, Sisteme de joc, Selecția și Metodica antrenamentelor. Acest concept tehnic este prezentat în cartea “Campionii Creează Campioni”, lansată de Gheorghe Hagi în anul 2019.
Strategia reflectă scopul Academiei Gheorghe Hagi și a clubului Viitorul: de a deveni cei mai buni. Această strategie este construită pe trei caracteristici principale: timp, tineri talent.
“Noi trebuie să încercăm să devenim cei mai buni. Din punct de vedere individual, trebuie să producem jucători pentru înalta performanță, cu mentalitatea de învingători. Din punct de vedere colectiv, trebuie să câștigăm meciuri și să devenim campioni. Din prima zi li se insuflă și copiilor mentalitatea de învingători, de a deveni cei mai buni. Trebuie să avem răbdare, pentru că strategia noastră este bazată pe tineri și necesită timp. Obiectivul nostru este jucătorul, să producem jucători cu mentalitatea de învingători, să îl dezvoltăm atât din punct de vedere ofensiv, cât și defensive” – Cosmin Constatin.
Filozofia este defintă prin cei trei P: personalitate, posesie și presiune. Antrenorul Cosmin Constatin explică cele trei caracteristici ale filozofiei.
“Din punct de vedere al filozofiei, noi căutăm jucători cu personalitate, care să își assume acțiunile și să ia decizii în teren. Obiectivele noastre sunt să dominăm, să ne impunem jocul, să dictăm ritmul jocului, de aceea căutăm jucători cu personalitate.
Posesia și presiunea sunt două principii care dau stilul academiei, de la cei mai mici până la echipa de seniori. Prin posesie trebuie să dominăm, să ne impunem, iar prin presiune să câștigăm mingea repede, să mergem peste adversar” – Cosmin Constantin.
Totodată, filozofia se bazează pe principiile după care s-a ghidat Gheorghe Hagi în cariera de jucător profesionist: curaj, convingere, credință.
Antrenamentele sunt organizate în funcție de programul de la școală al copiilor. În principiu, dimineața copiii merg la școală, iar după-amiază, începând de la ora 13:00 până seara târziu se fac antrenamente. În ceea ce privește perioadele de pauză, vara, jucătorii sunt liberi timp de două-trei săptămâni, de obicei în luna iulie. Iarna, pauza este în perioada sărbătorilor, de la jumătatea lunii decembrie până la începutul lunii ianuarie.
Cosmin Constantin detaliază programul de antrenament de la grupele de inițiere până la copiii de 12 ani. “La grupele de inițiere, până la 9 ani, sunt 3 antrenamente + un joc. Îi dezvoltăm prin duel, îi învățăm să atace și să se apere, procedee tehnice și fizice, coordonare, mobilitate. De la 10 la 12 ani avem 4 antrenamente + un joc. Facem tehnică individuală și tehnică de joc. Tot la acest segment de vârstă introducem jucătorul în compartiment, fundașii cu mijlocașii sau mijlocașii cu atacanții, să învețe cum să atace și să se apere în echipă”, – Cosmin Constantin.
La grupele mari, cum este cazul celor de la U17, programul antrenamentelor este diferit în această perioadă. “Facem două antrenamente luni, două marți, un joc miercuri, două antrenamente joi, două vineri, un joc sâmbătă, iar duminică suntem liberi. Primul antrenament e la ora 8:00. Plecăm la 7:15, 07:30 de la hotel, facem antrenamentul, ne întoarcem la hotel, apoi plecăm a doua oară și terminăm în jurul orei 19:00. Avem antrenamente duble” – Nicolae Roșca.
În actualul sezon al Ligii Elitelor U19 și U17 s-au disputat zece etape, competiția urmând să se reia în martie. FC Viitorul este lider la ambele categorii de vârstă. La U19, echipa pregătită de Constantin Fălină are 27 de puncte (9 victorii și o înfrangere), cu un avans de trei puncte față de FCSB, ocupanta locului 2. De menționat că Viitorul U19 a suferit singura înfrângere din competiție în prima etapă (1-2 cu Academica Clinceni), de atunci fiind de neînvins.
La U17, formația antrenată de Nicolae Roșca este singura din competiție fără nicio înfrângere. În zece partide disputate, FC Viitorul U17 a înregistrat 9 victorii și o remiză), fiind despărțită doar de un punct de FCSB, echipa de pe locul secund. Întrebăat care este secretul din spatele evoluțiilor foarte bune ale Viitorului în Liga Elitelor U19 și U17, antrenorul Nicolae Roșca a răspuns: “E un cumul de factori, toți pozitivi. Pregătirea pe care o facem, conceptul pe care îl avem aici, condițiile de pregătire, jucătorii pe care îi avem, programul, antrenamentele, regulile, respectul ne fac să fim acolo. În fiecare an, obiectivul este titlul de campioni. Bineînțeles că principalul obiectiv este jucătorul, dar la nivel colectiv nu putem să ne punem alt obiectiv decât să ieșim campioni în fiecare an”.
Directorul tehnic al academiei, Cristian Cămui, a evidențiat principalele aspecte care conduc la rezultatele Viitorului în cele două competiții. “E vorba de muncă multă, ambiție foarte multă în dezvoltarea jucătorului, să fie cât mai complet. Acum lucrăm foarte mult în special la segmentul 15-19 ani, la învățarea sistemelor, pentru ca un jucător când iese din academie să poată să evolueze în orice echipă din țară sau din Europa, adică să știe să treacă dintr-un sistem într-altul. Lucrăm, de asemena, la îmbunătățirea calităților lor individuale, ce înseamnă tehnic, tactic, fizic și mental. Avem totul bine pus la punct, antrenamente concepute, complete, iar roadele se văd în rezultate” – Cristian Cămui.
Cămui a vorbit, de asemenea, despre motivațiile jucătorilor din academie: debutul în Liga 1 și prezența la loturile naționale. “Antrenamentele sunt integrate, cuprindem toți factorii în cadrul antrenamentului și atunci jucătorul devine din ce în ce mai responsabil, muncește mult și este motivat. Motivația noastră principală este ca jucătorul să ajungă cât mai repede la echipa de seniori, pentru că la noi primul pas este debutul în Liga 1 la echipa de seniori și atunci toți își doresc să ajungă cât mai repde la acest nivel. Plus motivația să ajungă la loturile naționale în anii respectivi. Motivația la juniori trebuie să existe tot timpul, în fiecare zi să devină din ce în ce mai buni“– Cristian Cămui.
În spatele succesului jucătorilor de la Academia Gheorghe Hagi se află o întreagă echipă, pornind de la antrenori, preparatori fizici, medici, psihologi, nutriționiști, team manageri și până la analiști video, fiecare cu un rol bine stabilit.
Despre rolul antrenorului în viața jucătorilor au vorbit tehnicienii Nicolae Roșca și Cosmin Constantin:
“Rolul antrenorului este să dezvolte jucătorul din toate punctele de vedere. În primul rând, trebuie să îi dăm multă încredere, să fim foarte optimiști cu copiii, să le dăm curaj, pentru că atât timp cât jucătorul, copilul nu are frică, poate să se dezvolte foarte, foarte mult. Încercăm să vorbim mult cu ei despre ce au făcut bine și să nu scoatem părțile mai puțin bune în evidență. Curaj și încredere, acestea sunt cuvinte pe care trebuie să le simtă ei” – Nicolae Roșca.
“În primul rând, antrenorul este ca un părinte pentru jucători. Pentru un jucător, familia, școala și antrenorul/antrenamentul sunt cele mai importante, el fiind în mijlocul acestul triunghi. Un antrenor trebuie să fie un bun pedagog. Totul pleacă de la educație. Noi îi vedem pe cei care au potențial, îi sprijinim să ajungă la fotbalul de performanță, dar nu toți ajung acolo. Prin urmare, rolul nostru este să îi pregătim pentru viață, să fie ordonați, să se disciplineze. Practic, sportul asta face” – Cosmin Constantin.
Antrenorii principali la fiecare categorie de vârstă: Constantin Fălină (U19), Nicolae Roșca (U17), Ionuț Mihu (U16), Sorin Rădoi (U15), Stere Banoti (U13), Stelian Caluda (U12), Cosmin Constantin (U11), Ciprian Micu (U10), Cătălin Săndulescu (U9), Florin Burcea (U8), Bogdan Omeag (U7).
Chiar dacă în prezent copiii nu mai acordă atenție sportului precum copiii din generațiile trecute, Pavel Peniu afirmă cu bucurie că interesul acestora pentru fotbal se află la un nivel ridicat.
“Am o viață de fotbal, nu numai ca președinte, ci și ca practicant al acestui sport. Este fantastic că în momentul de față încă putem să profităm de extraordinara dorință a copiilor de a face un sport. La noi, cum este cazul fotbalului, sunt copii care iubesc atât de mult acest sport încât ar face atât de multe sacrificii ca să ajungă fotbaliști de performanță” – Pavel Peniu.
La rândul său, antrenorul Cosmin Constantin îi vede foarte preocupați de fotbal pe copiii din cadrul Academiei Gheorghe Hagi. Totodată, tehnicianul face referire la impactul tehnologiei asupra micilor jucători.
“Copiii care vin la academie sunt foarte preocupați de fotbal, nu avem probleme din acest punct de vedere. Ei ar sta toată ziua numai la academie, să joace fotbal, dar nu se poate, mai avem și școală, și alte preocupări.
Trăim vremuri în care copiii sunt atrași de jocuri, telefoane și tot felul de gadgeturi, dar noi purtăm dialoguri cu părinții la ședințe, cu copiii în vestiar și încercăm împreună să creăm un echilibru. Teoretic, în weekend, după meci, pot să își petreacă timpul pe telefon sau jucându-se pe PlayStation, dar tot cu program. Ideal ar fi ca în timpul săptămânii să nu aibă acces sau foarte puțin, o oră maxim. Depinde de fiecare, pentru că nu putem să îi controlăm acasă. Nu putem să excludem telefoanele sau jocurile din viața copiilor, dar totul trebuie să fie făcut după un program bine stabilit” – Cosmin Contantin.
Academia Gheorghe Hagi crează toate condițiile necesare pentru performanța la cel mai înalt nivel, atât pe plan național, cât și internațional. Baza sportivă de la Ovidiu (Constanța) se întinde pe o suprafață de 7 ha și cuprinde stadionul principal (4.500 locuri), 7 terenuri secundare de fotbal, birouri, hotel, vestiare și o varietate de corpuri cu funcții specifice.
“Neluând în considerare ultimul an calendaristic, pentru că am trecut și trecem încă prin această pandemie, în condiții normale avem baza de la Ovidiu, unde toți copiii fac antrenamente. Aici intervine repartizarea pe anotimpuri și trebuie să ținem cont și de școală, și de vacanțe. Atunci când copiii sunt în vacanță, avem un număr mai mare de antrenamente.
Avem terenuri suficiente, și de iarbă, și sintetice, pe care programarea se face la ore diferite și jucăm și în nocturnă până seara târziu. În perioada de iarnă, atunci când este frig și ziua este mai scurtă, și nu poți să faci până seara târziu antrenamente, închiriem fie săli de antrenamente,fie baloane.
Mai mult de atât, în planul următorilor cinci ani care s-a stabilit anul trecut intră și mărirea capacității bazei noastre cu încă 10 ha” – Pavel Peniu.
Antrenorul Cosmin Contantin subliniază importanța infrastructurii în realizarea performanțelor, precizând totodată că în cadrul Academiei Gheorghe Hagi părinții nu plătesc taxe. “Foarte mult contează să ai condițiile necesare, să ai bază materială, să știi că ai unde să te antrenezi, că ai toate condițiile să poți să faci performanță. De anul trecut, copiii de la academie nu mai plătesc absolut nimic, nu se mai percepe nicio taxă, nici la turnee, nici pentru kitul de echipament. Totul este gratis” – Cosmin Constantin.
O finală este un meci de totul sau nimic, un meci în care emoțiile și presiunea sunt la cote înalte, astfel că antrenorul are un rol decisiv în pregătirea unei partide care se joacă cu trofeul pe masă. Nicolae Roșca și Cosmin Constantin au vorbit despre cum se pregătesc jucătorii din cadrul Academiei Gheorghe Hagi pentru finale și cum trăiesc astfel de momente.
“Noi reușim în fiecare zi să fim conectați și atunci fiecare meci îl tratăm la fel, fie că e meci de campionat, fie că este o finală. Copiii sunt obișnuiți să joace meciuri importante, fie că sunt finale de campionat sau finale de turnee. Până acum un an, doi ani, mergeam la multe turnee, copiii aveau multe meciuri internaționale și atunci se obișnuiau cu presiunea.
Totuși, o finală o pregătim exact ca pe o finală, pentru că sunt meciuri în campionat în care nu prea vedem adversarul, iar atunci când ajungem în fazele finale deja facem un studiu video foarte atent, o analiză foarte, foarte bună a adversarului. Eu cred că pregătim finalele exact cum se pregătește o finală de Cupa UEFA, cu toate detaliile, foarte în amănunt. Ajungem să cunoaștem jucătorii adversarului foarte bine, să cunoaștem comportamentul compartimentelor și al echipei”, a declarat Nicolae Roșca.
Cosmin Constantin subliniază faptul că antrenorii nu trebuie să îi certe pe copii la înfrângeri, oferind totodată și un exemplu din experiența personală: finala pierdută la turneul Gheorghe Ola, în sezonul 2018/2019.
“Copiii nu trebuie certați. Eu au numai de câștigat atât din înfrângeri, cât și din victorii. De la orice antrenament, orice joc trebuie scoase în evidență punctele pozitive. Atunci când pierdem o finală, sunt supărați, dar vorbim cu ei și, încurajându-i, trec peste. Copiii oricum trec repede dintr-o stare în alta, imediat uită de înfrângeri sau de victorii.
De exemplu, în sezonul 2018/2019 am pierdut finala pe țară la turneul Gheorghe Ola cu Atletico Arad, după ce am condus tot meciul. Numai ghinionul a făcut să pierdem. Plângeau, era o dezamăgire mare pentru că au simțit că au fost mai buni. Am vorbit cu ei și le-am spus că în carieră vor mai avea înfrângeri, trebuie să trecem peste și să fim mult mai ambițioși. Ambiția face diferența”, a precizat Cosmin Constantin.
Academia Gheorghe Hagi este mai mult decât un proiect sportiv, este și un proiect social şi de educaţie. În pregătirea și educația jucătorilor sunt implicați specialiști în diverse domenii, cum ar fi nutriționiști, psihologi sau profesorii de la școală. Disciplina și respectul sunt cuvinte cheie pentru jucătorii din academie, care au un program bine stabilit chiar și în timpul liber.
“Academia se ocupă de viitorul copiilor, nu neapărat de prezent. Ne ocupăm de timpul liber, aici copilul are un program bine stabilit în timpul liber. Copilul este învățat ce trebuie să mănânce, când, cum trebuie să mănânce, copilul este învâțat să fie ordonat. Avem părinți care ne-au spus: ‘Incredibil, a venit acasă, își face patul, își aranjează lucrurile’. De ce? Pentru că asta face aici în fiecare zi, pentru el deja devine o rutină să fie ordonat, să își așeze lucrurile. Și atunci părinții sunt foarte liniștiți când își aduc copiii aici” – Nicolae Roșca.
În plus, disciplina reprezintă și un factor motivator la Academia Gheorghe Hagi, jucătorii fiind recompensați în funcție de anumite criterii. De exemplu, pentru promovarea prematură la o grupă mai mare de vârstă și la alcătuirea echipei pentru meciurile săptămânale din campionat se face o medie aritmetică între randamentul de la fotbal (antrenamente și meciuri), eficacitatea școlară și comportamentul din spațiul de cazare.
“Toate aceste elemente au importanța lor. Un copil inteligent are șanse mult mai mari să ajungă un fotbalist inteligent. Toate se leagă de educație, comportament, ambiție, dorință de afirmare și de tot ceea ce înseamnă viitorul unui copil. Atunci stabilim anumite reguli, un sistem de conduită nu numai în incinta terenului, la pregătire sau la meci, ci și în afara terenului, în hotel, la școală, chiar pentru timpul lor liber. Bineînțeles că nu exagerăm, copilul este copil și trebuie să se și joace, chiar dacă fotbalul este o joacă pentru ei. Timpul liber este absolut necesar și câteodată chiar și obligatoriu” – Pavel Peniu.
Academia Gheorghe Hagi a dat de-a lungul timpului jucători de valoare care evoluează în Liga 1 sau la echipe din străinătate. Întrebați pe ce ar trebui să se pună accent la nivel de copii și juniori pentru a forma un jucător de succes, președintele Pavel Peniu și antrenorii Nicolae Roșca și Cosmin Constantin au formulat următoarele răspunsuri:
“E un proces foarte lung și necesită foarte multă muncă, de la răbdarea pe care trebuie să o aibă antrenorii de la grupele foarte mici, de la inițiere, apoi învățarea elementelor noi, perfecționarea, trecând apoi la jocul colectiv în care unești fiecare post și formezi o echipă
În general sunt două categorii de antrenamente: antrenamentul individual, care este foarte, foarte important, pentru că sunt posturi diferite și sunt diferite cerințe fizice, tehnice și tactice pentru fiecare post și apoi asamblarea aceasta per echipă. Copilul trebuie să știe ce sistem joacă, ce calități trebuie să aibă el pentru postul respectiv, ce cerințe avem noi la stilul nostru de joc pe care l-am ales și pe care îl perfecționăm în fiecare zi” – Pavel Peniu.
“Din punct de vedere mental este foarte important ca jucătorul să aibă reguli și respect. Acestea sunt niște cuvinte cheie. Apoi, curaj, încredere, motivație. Restul sunt lucruri care se antrenează. Dacă jucătorul este motivat și are respect, este curajos și poate să reușească. Nu e ușor, sunt 11 jucători într-o echipă, 20 și ceva în lot, trebuie să ai personalitate. Când ești mic, aceste aspecte se mai pot corecta sau se pot construi” – Nicolae Roșca.
“Trebuie să se pună mai puțin accent pe rezultate ca și echipă cel puțin la vârstele mici. Importantă este tehnica jucătorului. Practic, mingea face parte din corpul jucătorului, el trebuie “să se împrietenească” cu mingea, să îl asculte. Pentru a forma un jucător complet e nevoie de foarte multă tehnică, să aibă coordonare, mobilitate, inteligență, personalitate și viteză.
De asemenea, e nevoie de foarte multă muncă, disciplină și seriozitate, una fără alta nu funcționează. Degeaba suntem talentați dacă nu muncim. Se fac sacrificii foarte multe. Ca să ajungă la fotbalul mare, unde ne dorim noi, jucătorii trebuie să aibă toate aceste calități: tehnică, inteligență, personalitate, viteză”– Cosmin Constantin.
În dezvoltarea jucătorilor, un rol important îl are și relația dintre părinți și antrenori. La Academia Gheorghe Hagi, părinții sunt chemați la ședințe o dată la 6-8 săptămâni pentru a fi informați despre comportamentul și evoluția copiilor lor.
“Trebuie să ținem legatura unii cu alții, pentru că scopul este dezvoltarea copilului și nu putem unii fără alții. La noi stă două ore pe zi, dar cel mai mult timp îl petrec acasă cu familia. Avem ședințe și identificăm ce probleme sunt, ce am văzut noi că nu este în regulă, totul este bazat pe un dialog ca să progreseze copilul, să nu aibă de suferit și să nu existe niciun fel de probleme” – Cosmin Constantin.
“Noi, ca antrenori, suntem deschiși. Părintele are la orice oră deschidere din partea noastră. Poate să ceară oricând o evaluare a copilului și primește pentru că are acest drept. Are dreptul la orice informație despre copilul lui. Sunt tot felul de părinți, unii sunt specialiști în fotbal, unii întreabă, dar până acum nu am avut chiar niciun fel de probleme cu părinții. Stiind că au drepturi și nu le este refuzat nimic din acest punct de vedere, atunci este foarte ușor” – Nicolae Roșca.
Misiunea Academiei Gheorghe Hagi este formarea unor jucători competitivi care să pătrundă şi să se menţină la nivel de performanţă intern, internaţional sau loturi naţionale. Președintele Pavel Peniu vorbește despre două obiective principale ale academiei: promovarea jucătorilor și performanța pe categorii de vârstă.
“Bineînțeles că performanța, locul 1 sau o finală jucată, care sunt obiective permanente la noi, dau copiilor acel imbold, acea siguranță și dorință de a fi permanent cel mai bun. Obiectivul nostru nu poate fi decât să fim cei mai buni și să fim în finală, dar nu este o tragedie dacă nu reușim să fim pe locul 1. Obiectivul prioritar îl reprezintă individul, să avem cât mai mulți viitori fotbaliști buni din punct de vedere individual, dar nu neglijăm nici colectivul, jocul de echipă, performanța unor categorii de vârstă” – Pavel Peniu.
“Ne propunem întotdeauna să fim cei mai buni, an de an să devenim din ce în ce mai buni. Ne dorim ca Academia să meargă pe aceeași linie, tot timpul să avem ca obiective titlurile de campioni, jucători cât mai compleți, să dăm jucători pentru loturi naționale și, bineînțeles, ca an de an jucători din academie să debuteze în Liga 1 la FC Viitorul”- Cristian Cămui.
Academia Gheorghe Hagi este precum un magnet pentru copiii care vor să joace fotbal. Care ar fi principalele motive pentru care parinții ar alege Academia Hagi pentru copiilor lor? Sau de ce își doresc copiii să meargă la academia din Constanța?
Reprezentanții academiei Gheorghe Hagi au scos în evidență următoarele motive: cea mai bună academie din țară, buna organizare, promovarea jucătorilor, performanță, infrastructura sau numele Hagi.
“In primul rând, Academia Gheorghe Hagi este cea mai bună din țară, plus că jucătorii sunt promovați. Nu se așteaptă să facă 20, 21 de ani. Dacă ești talentat și ai potențial, îți faci loc la echipa mare, se promovează foarte mulți copii din propria academie” – Cosmin Constantin.
“În primul rând, pentru că am dovedit că suntem cea mai bună academie din țară. În al doilea rând, părinții și copiii ne văd cât de bine suntem organizați, văd jucătorii care ies din academie, îi văd cum debutează în Liga 1 și fiecare își dorește să ajungă cât mai repede să facă pasul spre marea performanță. Noi întotdeauna am fost un exemplu pentru jucătorii tineri” – Cristian Cămui.
“Eu cred că cel mai important punct forte al academiei este Hagi, peste condițiile pe care le avem, peste tot. Când spui Hagi, spui tot. Cred că dacă cineva ar avea condițiile noastre, nu ar atrage cât atrage Hagi. Asta am simțit eu și când am fost plecat cu grupele în afara țării, dar și aici. Numele Hagi atrage foarte mult și cred că așa s-a și construit tot” – Nicolae Roșca.
“Dacă sunt interesați de fotbal, unii părinți și unii copii sunt cel puțin curioși să își explice de ce se reușesc performanțe cel puțin pe echipe la nivel de copii și juniori sau poate chiar individuale, pentru că avem cazuri și o generație întreagă de copii care au reprezentat și reprezintă în continuare excelent loturile naționale la toate categoriile de copii.
Sunt lucruri foarte, foarte mici, dar foarte importante pe care le luăm în calcul și ținem cont de ele, de la cel mai mic element – modul cum vin la antrenament, modul cum sunt îmbrăcați chiar și pentru antrenament, cum se pregătesc pentru antrenament și ceea ce fac în procesul de instruire” – Pavel Peniu.
Sursa foto: academiahagi.ro; Facebook – FC Viitorul