Cu dor de fotbal, din Sălaj pornim către un județ din vecinătate, Bihor, acolo unde există 16 cluburi de copii și juniori și 32 de echipe. La fel ca în alte zone din țară, reluarea competițiilor la nivel juvenil este momentul mult așteptat și de cluburile din Bihor.
Radu Bitea, președintele Asociației Judede Fotbal Bihor, a vorbit despre impactul pe care l-a avut până acum pandemia de Covid-19 asupra activității cluburilor de copii și juniori din județ.
“La început, când ne-am aflat în lockdown total a fost mare dezorientare la cluburile de copii și juniori. A fost greu. Ne confruntăm cu această lipsă acută de competiții, toată lumea cere reluarea competițiilor, mai ales la copii.
Acum se antrenează toate cluburile. Au început progresiv antrenamentele, dar în prezent își desfășoară toate activitatea, fac antrenamente constant. Asteptăm debutul campionatelor și al competițiilor. Nu este un copil care să spună că nu vrea să revină în competiție, să simtă din nou plăcerea jocului.
Sunt cazuri în care unii copii au găsit un alt sport, indoor, pentru că la un moment dat sporturile individuale au fost premise. Mulți s-au reprofilat și au ales să facă un sport care era permis la vremea respectivă. Eu sper să revină la fotbal, dar cel mai important este să facă mișcare, indiferent de sportul pe care îl practică” – Radu Bitea, președinte AJF Bihor.
În Bihor ne oprim în orașul Aleșd, situat pe malul Crișului Repede. Aici găsim clubul Crișul Aleșd, care are în componență grupe de juniori E, D, C, A și o grupă de inițiere. Pentru că au fost perioade în care nu și-au putut desfășura activitatea, copiii de la Crișul Aleșd se bucură acum de fiecare antrenament și de fiecare întâlnire pe terenul de fotbal.
Ciprian Fogarasi, președintele clubului Crișul Aleșd, a explicat, pentru site-ul Împreună Suntem Fotbal, cum a reușit să gestioneze situația de la debutul pandemiei.“Din păcate, la noi a fost foarte multă zonă roșie, numai când eram în scenariul portocaliu făceam antrenamente la grupele de copii. Am păstrat distanța socială, împărțind echipele în câte două grupe. Acum putem să ne desfășurăm activitatea. De obicei, cu copiii de până la 14 ani facem mai mult în sală și pe un teren sintetic, ceilalți merg și pe terenul de iarbă”.
În perioadele în care au fost nevoiți să rămână acasă, jucătorii de la Crișul Aleșd s-au pregătit individual, respectând instrucțiunile primite de la antrenorii din cadrul clubului. “Când nu ne-am putut desfășura antrenamentele, copiii făceau mișcare acasă. Antrenorii țineau legătura cu ei și le transmiteau diverse exerciții. Perioada aceasta nu a fost benefică pentru fotbal și pentru sport în general”, a precizat Ciprian Fogarasi.
De la jumătatea lunii ianuarie, la Crișul Aleșd se desfășoară constant antrenamente. Doar vremea îi mai întristează pe copiii dornici să joace fotbal. “Copiii sunt extrem de entuziasmați când vin la antrenamente. Când a nins, au fost foarte supărați că nu au putut să se antreneze”.
Pandemia de Covid-19 a adus provocări atât pentru antrenori și jucători, cât și pentru părinți: “Parcă părinții își doreau mai mult decât copiii la un moment dat, pentru că nu mai rezistau cu ei în casă. La nivelul la care suntem noi, majoritatea părinților își duc copiii la fotbal doar ca să îi scape de telefoane, nu se gândesc neapărat la performanță. La noi, deocamdată, fotbalul este un sport de masă. Important e în primul rând că fac mișcare, iar dacă iese ceva mai mult cu atât mai bine”, a spus Ciprian Fogarasi.
Arhivă foto Crișul Aleșd