Ne e dor de fotbal, de competiții, de stadioane, de suporteri… De un an ne luptăm cu virusul care a pus stăpânire peste tot în lume. Am trecut prin numeroase schimbări, însă ce nu se va schimba este dragostea pentru fotbal, pentru sport.
Dar cum se simte lipsa competițiilor la nivel de copii și juniori? Ne îndreptăm atenția către județul Sălaj, acolo unde există șapte cluburi cu activitate exclusivă de copii și juniori. Am stat de vorbă cu președintele Asociației Județene de Fotbal Sălaj, Daniel Sabou, și președinții cluburilor CS Abba Jibou și Victoria Zalău.
“A fost o perioadă grea, dar am respectat protocolul medical stabilit de FRF. Am făcut antrenamente cu 10 copii, am păstrat distanțarea, am făcut control epidemiologic, am respectat tot ce ține de organizarea antrenamentelor. Sigur, nu am putut juca jocuri, dar sperăm cât de curând să revenim la ceea ce a fost cândva.
Copiii sunt dornici să înceapă competiția. Ca și la școală, învăț, învăț, dar importantă este evaluarea. Cel mai bun antrenament este jocul. Copiii așteaptă cu nerăbdare să înceapă competițiile, la fel și noi, fiindcă fotbalul românesc are nevoie de competiții” – Daniel Sabou, președintele Asociației Județene de Fotbal Sălaj.
Înființat în 2018, CS Abba Jibou este un club tânăr, dar se poate mândri deja cu câteva performanțe notabile, printre care locul 1 la Turneul “Gheorghe Ene”, faza județeană (grupa 2011). În cadrul clubului sunt înscriși 65 de copii cu vârste cuprinse între 5-14 ani, care sunt împărțiți în patru grupe.
Ovidiu Donciu, președinte și antrenor la Abba Jibou, a povestit cum s-a desfășurat activitatea în cadrul clubului în ultimul an, de la debutul pandemiei de Covid-19. “Au fost câteva perioade diferite, când localitatea noastră a fost în carantină oarecum totală și nu am putut desfășura nicio activitate. Apoi, pe timpul verii, când s-a putut cu câte zece copii, i-am împărțit, am făcut antrenamente repectând normele în vigoare, cu tabel, luarea temperaturii, distanțare.
Până în octombrie am desfășurat antrenamentele după aceste reguli, după care localitatea a intrat din nou în carantină timp de patru săptămâni și nu am mai făcut deloc. Apoi, am reînceput tot respectând măsurile de distanțare”.
Fiecare grupă din cadrul clubului Abba Jibou desfășoară câte două antrenamente pe săptămână și, în condiții normale, și un amical. În anul 2020, fiecare grupă a avut câte 60 de antrenamente, activitatea fiind redusă la jumătate din cauza pandemiei. “În prezent, încercăm să avem o activitate constantă. De data aceasta nu pandemia ne ține pe loc, ci faptul că nu avem suficiente locații, în special pentru grupele de copii mai mici. Noi ne desfășuram activitatea și în aer liber, în funcție de vreme, și în săli de sport, dar acum nu este permisă activitatea în interior. Încercăm să menținem activitatea!”
Dorința copiilor de a juca la competiții este una fără margini. La Abba Jibou, antrenorii le alină dorul copiilor de turnee prin meciuri amicale între diverse grupe din cadrul clubulu. “Cu siguranță copiilor le este dor de turnee, de meciuri. Noi obișnuiam să mergem destul de mult în turnee prin țară, în special de acestea le este dor. Am încercat să ne întâlnim periodic și să suplinim lipsa turneelor. Mai facem jocuri între grupele noastre, în interiorul clubului, dar cu siguranță abia așteptăm să înceapă competițiile”, a spus Ovidiu Donciu.
În lipsa activității, antrenorii de la Abba Jibou au păstrat legătura cu copiii prin intermediul părinților. “Tot timpul am ținut legătura cu copiii, la fiecare grupă am ținut legătura cu părinții prin antrenori. De fiecare dată când ne întâlneam, îi întrebam dacă sunt deschiși. Am făcut și o declarație pe propria răspundere pentru părinți, prin care își asumă practic responsabilitatea de o posibilă îmbolnăvire. Au fost foarte deschiși, chiar nu am avut probleme. Nu a existat frică legat de Covid-19. Acum e mai greu pentru că a venit perioada de frig, dar în general este bine”, a încheiat Ovidiu Donciu.
De la Jibou mergem la Zalău, acolo unde în urmă cu trei ani a luat naștere clubul Victoria Zalău. “Victoria Zalău este o derivată de la fosta Armătura Zalău. Clubul s-a desființat, am încercat să plasăm copiii la alte cluburi, dar nu a fost efectul scontat. Ei preferau să renunțe și atunci am zis să înființăm clubul acesta doar pentru copii”, a povestit Zoltan Ardelean, președintele clubului Victoria Zalău.
Zoltan Ardelean este și antrenor la Victoria Zălău, unde pregătește grupe de copii de la 2006 până la 2012, fiecare grupă fiind formată din câte 15-20 de copii. “Sunt copii talentați, dornici să joace fotbal. Eu mă bucur, îi adun, cu toate că poate nu vor ajunge toți să joace fotbal la nivel profesionist, dar măcar îi scot din altă zonă, unde apar alte distracții. Cei buni și foarte buni vor merge la echipe de juniori A sau B.
Activitatea copiilor de la Victoria Zalău a fost serios afectată de pandemia de Covid-19. După ce pe timpul verii au reușit o perioadă să efectueze antrenamente, din toamnă au întrerupt definitiv antrenamentele.
“În timpul verii am reușit să facem pregătire, cu restricțiile de rigoare, dar destul de puțin. Noi am vrut, dar un rol foarte important îl au și părinții, iar dacă părinții au intrat în febra că sunt purtători copiii… dar din păcate s-a adeverit. În toamnă, când au început problemele mai grave, atunci am întrerupt. Am încercat cu grupe de 8-10 copii, dar nu merge pentru că nu are efectul scontat”, a precizat Zoltan Ardelean.
Zoltan Ardelean este încrezător că în curând va putea relua activitatea la club, dar cu respectarea unor măsuri riguroase. “Acum aștept efectul începerii școlilor, să văd cum decurge situația. În funcție de asta, o să avem în vedere reînceperea activității cu copiii. Eu sunt încrezător și cred că în maxim 7-10 zile vom începe activitatea, bineînțeles cu restricțiile impuse. Vom lua temperatura copiilor înainte de antrenament. Voi ține legătura cu părinții pentru a verifica starea de sănătate a copiilor. Dacă au simptome, dacă sunt răgușiți sau au febră, atunci să nu mai vină la antrenamente. Vom colabora și vom începe activitatea. Copiii vor să începem, dar sunt și niște reguli pe care trebuie să le respectăm”.
Copiii de la Victoria Zalău își deșfășoară activitatea în mare parte pe teren sintetic, iar pe timpul iernii frigul este, de asemenea, un obstacol în programul de antrenamente. “Eu am făcut deja prima doză de vaccin, iar după rapel voi fi mai încrezător și voi aborda cu curaj problemele cu copiii. Vaccinul ar fi primul pas pentru reluarea activităților copiilor. Au fost mulți părinții care sunau și spuneau că nu știu dacă să își lase copilul sau nu. Ești între ciocan și nicovală în astfel de situații. În săli nu se poate face pentru că e spațiu închis, iar afară nu ne lasă vremea, este frig”.
Ardelean Zoltan a ținut legtura cu copiii telefonic, îndemnându-i să facă în continuare mișcare până la reluarea antrenamentelor. “Nu sunt ei așa receptivi pe cât ar trebui, dar le-am spus: ‘Nu întrerupeți mișcarea, ieșiți, organizați-vă, jucați câte doi, trei, nu contează! Numai să jucați, să alergați! Sau să vă alegeți un traseu dacă aveți posibilitatea, alergați până la un punct, apoi înapoi!’ Avem copii de la grupele mai mari care fac. Sunt copii serioși care fac separat. Să am 70-80% dintre copii cu acest comportament ar fi foarte bine”.
Când începem? Este întrebarea pe care o primește cel mai des președintele de la Victoria Zalău. Copiii sunt nerăbdători să joace fotbal și să participe în competiții, dar momentan sunt nevoiți să se pregătească individual.
“Țin legătura telefonic cu toți copiii, pe câțiva i-am și vizitat. Dacă e vreo problemă, ei întreabă. Am un copil care întreabă tot timpul când începem și îi spun să aibă răbdare, să facă alergări. Colaborăm cum putem, nu lăsăm deoparte activitatea. Aici este baza, la cei mici, de aici se pleacă. Dacă neglijăm, calculatorul este total în detrimentul sportului”, a spus Zoltan Ardelean.