“Împreună suntem fotbal” este conceptul-platformă lansat de Federația Română de Fotbal în anul 2015, pentru un program strategic de activități reunite în cel mai amplu proiect dedicat dezvoltării fotbalului la bază din România, cu scopul reconfigurării fotbalului ca fenomen social în rândul românilor. Obiectivele pe termen lung acoperă zone diverse de interes, de la creşterea numărului de practicanţi şi descoperirea de noi talente, până la poziționarea fotbalului ca instrument de incluziune și mobilitate socială, îmbunătățirea nivelului general al activității fizice și dezvoltarea individuală prin valorile sportului. Noutatea o reprezintă lansarea programului strategic ”Fotbal în școli”, care se focusează pe trei piloni principali: competițiile școlare, instruirea profesorilor de educație fizică și dezvoltarea parteneriatelor între cluburi și școli. Perioada de implementare a programului ”Fotbal în Școli” la nivel național: 2020-2025!
Trebuie să mărturisesc de la bun început faptul că „Împreună Suntem Fotbal“ îmi este poate cel mai drag proiect din seria celor pe care le-am conturat și implementat prin echipa FRF. Asta pentru că el conține, în modul cel mai vădit, componenta fundamentală a fotbalului, dincolo de generații și epoci. Acea identitate prin care fotbalul este definit ca fenomen comunitar și social, liant între suporteri, echipe și comunități. Totodată, prin acest proiect, ne-am întors la elementul primordial al acestui sport: bucuria de a juca. Mai departe, la aportul fotbalului la formarea și dezvoltarea copiilor, atât fizică, cât și prin valorile perene ale fotbalului. Apreciat la nivel european de federațiile continentale și de UEFA, proiectul a crescut foarte repede pentru că românii au început să redescopere fotbalul. Federația Română de Fotbal a devenit exemplu de bune practici în zona grassroots, a fotbalului de bază, iar parteneri importanți s-au alăturat diferitelor acțiuni și competiții din proiect.
Răzvan Burleanu
Președinte FRF
În 2015, UEFA a prezentat Federației Române de Fotbal programul nostru de suport UEFA GROW, menit să crească nivelul fotbalului în următoarele zone – imaginea acestui sport, interacțiunea cu publicul, creșterea numărului de practicanți și a veniturilor din fotbal care să se investească apoi în dezvoltarea fotbalului de mâine. Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2015-2020, elaborat sub conducerea Președintelui Răzvan Burleanu, a reprezentat un context ideal pentru implementare proiectului GROW în România. Reprezentanții FRF, împreună cu cei UEFA, au început să lucreze în acest sens iar de atunci, FRF a îndeplinit fiecare criteriu UEFA GROW cu un număr uriaș de proiecte implementate pentru o dezvoltare impresionantă a fotbalului românesc. Din punctul meu de vedere, Federația Română de Fotbal se dezvoltă într-un ritm extraordinar, cu o echipă tânără, dinamică și orientată spre performanță. Înființarea Departamentului GROW în cadrul FRF a adus și continuă să atragă zeci de mii de noi practicanți ai fotbalului în România, ceea ce înseamnă dezvoltarea fotbalului în ce privește atractivitatea, asistențele și audiențele, folosind în același timp acest sport minunat ca instrument pentru o Românie mai bună.
Noel Mooney
Senior Business Development Manager UEFA
Circuitul performanței
Echipa FRF are o viziune integrată asupra dezvoltării în zona tehnică, una în care cele trei elemente fundamentale – Selecție, Formare și Competiție – se regăsesc prin Circuitul Performanței. Astfel, baza o reprezintă zona grassroots, care susține aria de selecție formată din totalul practicanților de fotbal. Ulterior, prin acțiuni de scouting intern și extern, se furnizează tinere talente de perspectivă care intră atât în circuitul echipelor naționale, cât și în cel de formare. În același timp, competițiile dedicate fiecărei categorii de vârstă asigură contextul competițional optim pentru desăvârșirea jucătorilor.