După lungul drum de la București până la Suceava, Irina Giurgiu (antrenor secund la echipa națională feminină a României) și Irina Mihuțescu (team managerul naționalei feminine) au fost întâmpinate cu multă voie bună de fetițele de la Școala Gimnazială “Miron Costin”.
Școala Gimnazială ‘Miron Costin” a fost printre primele centre care au dat startul proiectului Playmakers în România, desfășurând prima sesiune de activități la începutul lunii aprilie. În această săptămână, fetițele de la Școala Gimnazială Miron Costin au participat la penultima sesiune de activități din ghidul Frozen 2 și au împărtășit impresiile lor despre proiect instructorilor din cadrul FRF.
Pentru Maria, jocul de fotbal nu a fost ceva nou. Ea a povestit că face fotbal deja de doi ani și că a participat la două turnee. “M-am simțit foarte puternică azi și vreau să continui să joc fotbal. Personajul meu preferat este Elsa”, a spus Maria, care a ținut să precizeze că datorită proiectului Playmakers și-a făcut cinci prietene.
La rândul său, Otilia s-a îndrăgostit de proiectul Playmakers încă de la prima sesiune și spune că preferata sa din poveste este nimeni alta decât Elsa. Să nu uităm de faptul că și Otilia și-a făcut trei prietene noi, iar cel mai important este că își dorește să facă fotbal în continuare!
Extrem de vorbăreață, Antonia a povestit ce a făcut la penultima sesiune de activități și ne-a convins că a fost o experiență foarte interesantă: “Mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut când am jucat fotbal 1 la 1. Am dat un gol. Personajul meu favorit este Elsa, pentru că are putere și e drăguță. Sesiunea de azi a fost preferata mea, pentru că mi-a plăcut foarte mult să joc 1 la 1 și să dau goluri. Vreau să joc fotbal în continuare”.
Maria Bestiuc, instructoare la Școala Gimnazială Miron Costin, ne-a împărtășit, la rândul său, impresiile despre proiectul Playmakers. Pentru că activitățile au avut mare succes în rândul fetițelor, instructorii de la Școala Gimnazială Miron Costin vor să le ofere șansa de a juca în continuare fotbal, iar cele mai pricepute vor fi selectate pe viitor în echipa școlii.
“Noi am început, la dorința fetelor, cu Frozen 2, pentru că ne-am dorit foarte mult să le atragem, să le avem cât mai aproape de noi. A fost dorința lor foarte profundă și din septembrie vom începe Incredibilii 2.
Fetele au fost foarte încântate, feedback-ul din partea lor a fost unul foarte bun. De fiecare dată sesiunile s-au terminat cu bucurie, cu fericire și întrebând ‘Doamna, când mai venim? Când mai avem?’
Fetele au fost foarte fericite de fiecare dată și au fost foarte încântate de acel pașaport pe care l-au primit acasă. Ele au venit de fiecare dată și ne-au arătat pașaportul cu ce au lucrat acasă.
Cu siguranță că ne dorim să continuăm acest proiect. Școala Miron Costin este una cu tradiție în sport, și în handbal, și în fotbal, dar mai ales în fotbal în ultimii ani, atât fotbal feminin, cât și masculin. La fotbalul feminin am ajuns la etapa națională de multe ori.
Noi venim cu promisiunea că vom continua acest proiect, selectând fete pentru echipa școlii și pentru a avea o continuitate, pentru că ele nu își doresc să rămână doar la stadiul de proiect Playmakers, vor și mai departe, vor să aibă un viitor. Și atunci am venit cu propunerea de a le selecta în echipa școlii. Au fost foarte încântate și luptătoare”, a declarat Maria Bestiuc.
Următoarea oprire a instructorilor FRF în Suceava a fost la Școala Gimnazială Nr. 1. Dacă la Școala Gimnazială Miron Costin au asistat la activități din ghidul Frozen 2, aici fetițele au povestit despre personajele din Incredibilii 2.
Vrăjite de puterile familiei de super eroi, fetițele de la Școala Gimnazială Nr. 1 și-au ales personajele preferate din Incredibilii 2 și spun că le place să joace fotbal.
Patricia: “Am jucat fotbal, am făcut încălzirea, și un joc ca Jack-Jack când dă cu lasere. Jack e din filmul Incredibilii. Cel mai mult mi-a plăcut când am jucat fotbal. Vreau să joc fotbal în continuare, mai fac și balet.
Personajele mele favorite sunt Violet și Jack-Jack. De Violet îmi place că e fată și că poate să fie invizibilă, iar de Jack-Jack îmi place că a reușit când era bebeluș să învingă ratonul”.
Alexia: “Am jucat fotbal și am mai făcut un joculeț. Mi-a plăcut foarte mult să joc fotbal și mi-a plăcut și joculețul pe care l-am făcut azi, pentru că puteam alerga și făceam foarte multă încălzire. Eu merg și la sală cu tata.
Cel mai mult îmi place de Fata Elastică, pentru că se poate întinde. Și eu vreau să fiu ca ea”.
După interviurile individuale cu Patricia și Alexia, Irina Mihuțescu a stat de vorbă cu un grup de fetițe vesele și dornice să spună ce au făcut în proiectul Playmakers.
Sofia a luat cuvântul și a dat mai multe detalii, fiind completată apoi de Mara și Anisia. Pentru că discuția era foarte interesantă s-au alăturat ulterior Maria, Ilinca și Alexandra.
Iată dialogul dintre fete:
I.M: Spuneți-mi ce ați făcut voi astăzi aici și ce părere aveți despre ce s-a întâmplat?
Sofia: Azi noi am jucat fotbal și am făcut un joculeț în care trebuia să nimerim cu mingile ceilalți adversari.
I.M: Și ce v-a plăcut cel mai mult?
Sofia: Mie cel mai mult mi-a plăcut joculețul în care trebuia să lovim cu mingile.
Mara: La fel și mie.
Anisia: Mie mi-au plăcut ambele.
I.M: Care sunt personajele voastre preferate?
Mara: Mie îmi place Violet.
Sofia: Și mie tot Violet îmi place.
Anisia: Și mie.
Maria: Tot Violet îmi place și mie.
Ilinca: Și mie îmi place Violet.
Alexandra: …. Tot Violet.
Proiectul Playmakers se desfășoară la Școala Gimnazială Nr.1 din Suceava sub îndrumarea instructorului Vasile Ovidiu Vranău, care le insuflă fetițelor plăcerea pentru fotbal la fiecare sesiune.
“Primele impresii au fost foarte bune, plecând de la acele două ghiduri pe care le-am primit, după care au urmat lecțiile de pregătire Playmakers. Fetițele sunt foarte încântate, jocurile sunt diferite, variate, mereu apar provocări noi. Ele vin cu drag, avem 17, 18 fete la o sesiune.
Părerile părinților sunt foarte bune. Chiar dacă unii părinții consideră că fotbalul nu este un sport pentru fete, văzând activitățile desfășurate cu fetele lor, le aduc la sesiunile de activități, mă întreabă mereu când facem, chiar mi-au propus să facem de două ori pe săptămână, să facem și în vacanță, să continuăm proiectul până la următoarea provocare.
Apoi, dacă o să avem șanșa ca dintre fete să fie câteva care să se apuce de fotbal, atunci va fi un obiectiv îndeplinit. Din acest punct de vedere, eu aș putea oferi un mare sprijin pentru că sunt antrenor la ACS Juniorul Suceava, care este unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal masculin din județ, dar încercăm la fiecare grupă să integrăm câte una, două fetițe, de aceea consider că acest proiect se potrivește mănușă. Peste un an sau jumătate de an, dacă fetele vor să continue la nivel de performanță, eu pot să le îndrum și, de ce nu, să continue să lucrăm împreună un an, doi în cadrul clubului de fotbal”, a declarat Vasile Ovidiu Vranău.