Principala misiune a UEFA este de a promova, a proteja și a dezvolta fotbalul european la toate nivelurile și de a promova principii de unitate și solidaritate.
UEFA își asumă responsabilitatea că stafful, operațiunile și activitățile sale oferă protecție copiilor și jucătorilor tineri implicați în fotbal.
UEFA dorește ca fotbalul să fie o experiență sigură, pozitivă, distractivă pentru toți practicanții tineri sau copiii implicați în fotbal, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, religie, rasă, origine, abilitate sau dizabilitate.
Înțelegerea conceptului: Safeguarding
Responsabilitatea de a ne asigura că fotbalul este o activitate sigură, pozitivă și plăcută pentru toți copiii și totodată de a-i ține în siguranță și departe de pericole (inclusiv abuz) atunci când sunt implicați în joc, în general și pe toate nivelurile.
Include:
- Acțiuni de prevenție pentru a minimiza șansele de apariție a situațiilor periculoase
- Acțiuni de răspuns menite să asigure faptul că, atunci când apar, situațiile sunt gestionate corespunzător
Ce înseamnă abuz?
- Poate lua diferite forme și include toate felurile de abuz fizic, emoțional/psihologic și sexual, nepăsare sau comportament neglijent, violență și exploatare, fie că acestea sunt venite direct din partea unei persoane sau în mediul online.
- De asemenea include și bullying-ul între copii.
Situații care îi pot face pe copii să se simtă vulnerabili
Presiunea de a performa – Victoria este o parte importantă în fotbal. Totuși, forțarea copiilor să performeze la un anumit nivel și obținerea succesului cu orice preț poate reprezenta un pericol atât din punct de vedere psihologic, cât și din punct de vedere fizic.
Atenție fizică – Vestiarele și dușurile pot reprezenta zone de risc pentru copii. Același lucru se aplică și în situațiile de contact apropiat precum tratamentul fizic (masaj, palpare medicală etc).
Relații strânse – Mulți copii dezvoltă relații de apropiere și încredere cu antrenorii și colegii lor. Aceștia pot reprezenta persoane cu o importanță sporită în viața copiilor, în mod special pentru aceia care nu au o relație bună cu alți adulți. Totuși, aceste situații pot deveni posibile ocazii în care copii sunt abuzați, de obicei deoarece un copil dorește să îi fie pe plac adultului sau deoarece se găsesc într-o situație de încredere. În aceste cazuri, nimeni nu va crede/nu va dori să creadă că adultul a abuzat.
Deplasări – acestea pot oferi oportunitatea pentru cei care intenționează să abuzeze sexual de un copil. În plus, deplasările și călătoriile peste noapte pot uneori să implice nesupravegherea corespunzătoare a copiilor și expunerea lor la situații periculoase.
Spiritul de echipă – Nevoia de a aparține unui grup sau nevoia de integrare poate conduce un copil către situații de vulnerabilitate și bullying
Acțiuni de prevenție
- Asigurați-vă că toți membrii staff-ului/voluntarii sunt potriviți – recrutați cu atenție (eg. cu referințe), semnează acorduri de conduită și sunt instruiți corespunzător pentru a lucra cu copii
- Asigurați-vă că nivelul de supraveghere este suficient
- Încurajați părinții și copiii să își creeze propriile „acorduri de conduită” – sau cel puțin să împărtășeasca propriile așteptări cu privire la comportamentele acceptabile
- Identificați o persoană care să își asume rolul de „Protector” – fiind o persoană de contact sigură în situații de abuz. Această persoană ar trebui să fie instruită pentru a întreprinde acțiunile necesare în cazul unui abuz.
RECUNOAȘTE, RĂSPUNDE & RAPORTEAZĂ
Atunci când ne gândim la siguranță – fie că există deja un incident sau atunci când pare că există riscul unei posibile îngrijorări din punct de vedere al siguranței, există trei acțiuni principale pe care trebuie să le urmăm:
RECUNOAȘTE – recunoașterea unei probleme sau o potențială problemă (include identificarea semnelor și simptomelor unui posibil abuz)
RĂSPUNDE – fie răspunderea directă față de o situație – de exemplu dacă un copil expune direct un abuz – sau luarea de măsuri pentru prevenție – de exemplu dacă se observă că supravegherea este insuficientă, se poate interveni cu ajutor
RAPORTEAZĂ – fie celor din club sau celor care sunt responsabili, fie persoanei desemnate „Protector”/ unei organizații de protecție a copiilor în cazul unui abuz